VUČIĆ SAOPŠTIO: Ukinute slobodne vize do sada za četiri zemlje zbog ilegalnih migranata

Tanjug

15. 12. 2022. u 13:10

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon što je zajedno sa predsednicom Mađarske Katalin Novak obišao privremene granične barijere na graničnom prelazu Kelebija-Tompa, da je Srbija ukinula slobodne vize zbog ilegalnih migracija do sada za četiri zemlje - Tunis, Burundi, Gvineju Bisao i Indiju.

ВУЧИЋ САОПШТИО: Укинуте слободне визе до сада за четири земље због илегалних миграната

Foto: Printscreen/Jutjub

Vučić se zahvalio Katalin Novak što će, kako je rekao, u Segedinu i danas razgovarati i rešavati probleme zajedno i dodao da ga je ona pozvala da poseti i njen roditeljski dom, što govori o prijateljstvu dva naroda i ličnom prijateljstvu.

- Zahvalan sam našim mađarskim prijateljima što smo počeli na nedeljnom nivou da razgovaramo i rešavamo probleme zajedno. Dve vrste mera u Srbiji smo preduzeli. Krenuli smo u prihvatanje i ukidanje slobodnih viza za pojedine zemlje odakle je dolazio značajan broj migranata. Završili smo sa četiri zemlje do sada - za Tunis, Burundi, Gvineju Bisao i Indiju i usklađivanje sa onim što zahteva od nas EU. Tek ćemo da preduzimamo mere zajedno sa kolegama iz Austrije i Mađarske - rekao je Vučić.

Najavio je da ćemo ojačati naše granice prema Severnoj Makedoniji, a kasnije i ka Bugarskoj, jer imamo ove godine četiri puta uvećan priliv ilegalnih migranata sa teritorije Severne Makedonije i 3,6 puta uvećan sa teritorije Bugarske.

- Mi smo samo sa teritorije Severne Makedonije sprečili 45.965 ilegalnih ulaza. Vidim da je ta brojka u Mađarskoj 261.001 i preduzeli smo još jednu meru, to je oštriji pristup prema naoružanim kriminalnim grupama. Nedaleko odavde, prema Subotici, Paliću i Horgošu, imali smo na više mesta naše snage bezbednosti i oružane obračune i uhapsili više od 600 onih koji su mislili da mogu uz oružje da preduzimaju određene nedozvoljene radnje i učestvuju u ilegalnoj migraciji. Verujem da ćemo nastaviti da preduzimamo mere na očuvanju bezbednosti i sigurnosti - istakao je Vučić.

Zahvalio je prijateljima iz Mađarske na saradnji i dodao da i sa Češkom imamo najbliže odnose, kao i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (65)