ĐURIĆ PORUČIO: Vlasti u Prištini pokazuju silu i diskriminišu srpsku zajednicu

Novosti onlajn

08. 12. 2022. u 23:48

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da vlasti takozvanog Kosova nastavljaju da pokazuju silu i nasilno diskriminišu već uzdrmanu srpsku zajednicu na Kosovu na štetu napora koje predvode EU i Amerika da se očuva stabilnost i stvori atmosfera pogodna za normalizaciju.

ЂУРИЋ ПОРУЧИО: Власти у Приштини показују силу и дискриминишу српску заједницу

Foto: Tanjug

Đurić je na Tviteru naveo da su današnji događaji udžbeniki pokušaj ponovnog rasplamsavanja sukoba na Kosovu.

- Uz besramno kršenje Briselskog sporazuma, monoetnička sila koja broji stotine naoružanih oficira KPS zauzela je jedini preostali grad sa srpskom većinom na Kosovu - Severnu Mitrovicu. Ranije danas, još jedan primer takvog ponašanja istakao se kao posebno uvredljiv za mnoge u Srbiji - kao mnogovekovna enklava za proizvodnju vina kosovskih Srba Velika Hoča, u kojoj živi 650 od 2.500 Srba koji su ostali, pod trivijalnim izgovorom (navodno „kršenje carinskog zakona” od strane porodice koja tamo proizvodi vino generacijama) upali su „specijalne jedinice KPS” naoružane Kalašnjikovim, vidno zloupotrebljavajući silu kako bi ulile strah - istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, "zastrašivanjem i uklanjanjem izvora sredstava za život ljudi, Srbe primoravaju da se isele iz svojih drevnih i prelepih domova pod zaštitom Uneska".

- Takođe, neočekivano namerno posetilo je dečije obdanište u severnom kosovskom gradu Leposaviću oklopnim mitraljezom naoružanim oklopnim transporterom KPS dok su deca spavala - dodao je on.

Kako je naveo, "dok Kurtijeva vlada nastavlja da primenjuje svoju radikalnu nacionalističku knjigu širom sveta, za kosovske Srbe život je postao svakodnevna borba ispunjena anksioznošću i strahom za budućnost".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (178)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti