"NOVOSTI" SAZNAJU: Lajčak sutra kod Vučića, posle sastanka i odluka o učešću na samitu u Tirani

Novosti online

04. 12. 2022. u 11:57

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastaće se sutra pre podne na Andrićevom vencu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - saznaju "Novosti".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Лајчак сутра код Вучића, после састанка и одлука о учешћу на самиту у Тирани

Foto: Instagram

Prema našim informacijama, Slovak bi kod prvog čoveka naše države trebalo da dođe u 11 časova, a ova poseta tempirana je u jeku novih tenzija koje je izazvala vlast u Prištini imenujući na ministarske pozicije Srbe po ukusu Aljbina Kurtija uz grubo kršenje ustava takozvanog Kosova.

Osim ove teme, očekuje se da dvojica sagovornika razmotre i sraman pristup EU kada je reč o političkom inženjeringu u Prištini.

Naime, Kurti je u svoju vladu pozvao Nenada Rašića, a ovaj Radu Trajković, koji oboje imaju podršku u srpskom narodu na nivou statističke greške. Uz to, imenovanje Rašića predstavlja grubo kršenje ustava, koji kaže da je u slučaju kada se član vlade bira izvan poslaničkog sastava neophodna saglasnost najbrojnije manjinske političke opcije - odnosno Srpske liste u ovom slučaju. I pored očigledne nezakonitosti, to činovnicima u Briselu nije smetalo da u saopštenju ponove dežurnu i sramotnu mantru o "krivici obe strane".

Ovaj akumulirani bezobrazluk EU doveo je do toga da predsednik Vučić otkaže svoje učešće na samitu EU i Zapadnog Balkana. U međuvremenu, iz Brisela su značajno promenili svoju retoriku pozvavši vlasti u Prištini da poštuju svoj Ustav i procedure za izbor ministara.

Tako da će se i o eventualnom učešću Vučića na skupu u albanskoj prestonici znati nešto više sutra posle sastanka sa slovačkim diplomatom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (101)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo