KIPAR NE MENJA STAV O KOSOVU: Haralambos Petridis, kiparski ministar odbrane za „Novosti“

R. Dragović

28. 11. 2022. u 08:01

REPUBLIKA Kipar drži se principijelnog stava o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta za nas su neotuđivi i neupitni.

КИПАР НЕ МЕЊА СТАВ О КОСОВУ: Хараламбос Петридис, кипарски министар одбране за „Новости“

Foto MIP Kipra

Uoči dvodnevne posete Srbiji, od koje se očekuje da još jednom naviše pomeri lestvicu prijateljstva dve države i njihovih naroda, ovo, u intervjuu za "Novosti", poručuje ministar odbrane Kipra Haralambos Petridis. Njegov dolazak u Beograd prilika je da se produbi izuzetno uspešna vojna saradnja Srbije i Kipra, ali i da se definišu i druge oblasti u kojima bi dve države mogle da jačaju uzajamne veze.

- Posebno sam počastvovan što sam prvi ministar odbrane pozvan u zvaničnu posetu Beogradu nakon stupanja na dužnost nove vlade Srbije.To je velika čast koja potvrđuje saradnju i prijateljstvo između Kipra i Srbije - ističe Petridis.

*Naše dve države imaju dugu tradiciju prijateljstva. Kako ocenjujete sveukupne bilateralne odnose Srbije i Kipra?

- Kipar i Srbija imaju odlične bilateralne odnose koji pokrivaju širok spektar oblasti, uključujući, naravno, i saradnju u oblasti odbrane.Naše bilateralne odnose karakterišu stabilnost, visok stepen međusobnog poverenja i razumevanja, kao i obostrana posvećenost njihovom jačanju. Pored toga, naši narodi imaju duboke istorijske veze, što upotpunjuje i bilateralnu saradnju.

*Svedoci smo snažnog zamaha saradnje u oblasti odbrane poslednjih godina. U čemu se ona sastoji i kako je ocenjujete?

- Kao što sam pomenuo, imamo dugogodišnju bilateralnu saradnju, pa i na terenu odbrane. Ona traje duže od decenije, i kontinuirano se razvija i napreduje. Važan aspekt je učešće Srbije u mirovnim snagama Ujedinjenih nacija na Kipru, (UNFICYP), sa vojnim osobljem i osobljem policije UN.Vlada i narod Kipra su zahvalni na važnom doprinosu miru vaše zemlje i njenih oružanih snaga. Pored toga, imamo godišnji program saradnje u oblasti odbrane koji sadrži brojne aktivnosti - vežbe, obuke i razmenu osoblja - koje se odvijaju u Srbiji i na Kipru.

Foto MIP Kipra

Vučević i Petridis

*Najviše pažnje u poslednje vreme izazivaju ugovori o nabavci naoružanja. O čemu je reč?

- Odbrambena industrija Srbije pružila je dragocenu podršku našim oružanim snagama i zahvalni smo što se ova saradnja zasniva na međusobnom poverenju i nadovezuje se na naše sveukupno odlične bilateralne odnose. Poslednjih godina, a u okviru naših nastojanja da osavremenimo sposobnosti naših oružanih snaga, od Srbije smo nabavili artiljerijski sistem NORA i višecevne bacače raketa.Ovom saradnjom unapređujemo našu odbranu i vojnu saradnju i negujemo bliže veze između naših oružanih snaga.

*Kako vidite put Srbije u Evropsku uniju, na kojem se naša zemlja suočava sa preprekama koje druge države članice nisu imale pred sobom? Oseća li Kipar pritisak da promeni svoj principijelan stav o jednostrano proglašenoj nezavisnosti KiM u svetlu sukoba u Ukrajini, koji je nanovo otvorio ovo pitanje.

- Republika Kipar nepokolebljivo podržava pristupni put Srbije ka EU. Priznajemo da je Srbija uložila velike napore u sprovođenju reformi u vezi sa EU tokom proteklih meseci i želeo bih da vas ohrabrim da nastavite da napredujete sa istom odlučnošću i posvećenošću. Istovremeno, svi se nalazimo u kritičnom geopolitičkom trenutku, kada smo pozvani da donosimo teške odluke i da pokažemo svoju privrženost evropskim vrednostima i jasnoj strateškoj orijentaciji.To je ono što se od država EU i budućih država članica EU očekuje da urade i to važi za sve podjednako. U ovoj eri geopolitičkih preokreta treba da gradimo jaka partnerstva zasnovana na očuvanju i odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, stabilnosti i prosperitetu Evrope, što naravno uključuje i zapadni Balkan.

*Tenzije se poslednjih meseci osećaju u mnogim delovima sveta. Kakva je bezbednosna situacija u istočnom Mediteranu, gde se rađa novi koncept bezbednosti ovog regiona?

- Nesumnjivo je da je potencijal eksploatacije nafte i gasa kreirao novu dinamiku. Zemlje istočnog Mediterana, kao što su Kipar, Grčka, Izrael i Egipat, zajedno sa drugima, danas su na čelu nove geopolitičke relevantnosti u regionu, koja je u prošlosti bila ignorisana ili viđena samo u smislu Bliskog istoka ili regionalne uloge Turske. Svedoci smo promene paradigme u istočnom Mediteranu.Stvaranje međusobno povezanih partnerstava naših zemalja nije bilo samo po sebi razumljivo u ne tako dalekoj prošlosti. Uspostavili smo trilateralne mehanizme odbrambene saradnje između Kipra i Grčke sa Izraelom, Egiptom i Jordanom. Povrh toga, imamo snažnu bilateralnu saradnju i sa Libanom, UAE, Saudijskom Arabijom i brojnim evropskim i NATO zemljama uključujući, naravno, SAD, Francusku, Britaniju, Italiju i Nemačku. Siguran i bezbedan istočni Mediteran doprinosi sigurnoj i bezbednoj Evropi, a time i sigurnom i bezbednom Indo-Pacifiku. Poštovanje Konvencije UN o pravu mora je krucijalno.Oštro osuđujemo revizionističku i agresivnu retoriku Turske koja ugrožava bezbednost i stabilnost regiona.

PRIJATELjSTVO SA VUČEVIĆEM

RESOR odbrane u novoj vladi Srbije preuzeo je Miloš Vučević, sa kojim ćete se sresti u Beogradu. Kakav lični podsticaj uzajamnoj saradnji očekujete od srpskog kolege?

- Na ličnom planu, imao sam priliku da uspostavim čvrst poslovni odnos i iskreno prijateljstvo sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem. To datira u vreme kada smo radili u domenu lokalne samouprave - kada smo bili gradonačelnici opštine Aglandžja na Kipru i Novog Sada u Srbiji. Otuda je moja poseta Beogradu dvostruka, poseta dragom prijatelju i kolegi sa kojim ćemo unaprediti našu dugogodišnju saradnju u oblasti odbrane i razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo