ORLIĆ: Izborni uslovi bili najbolji od uvođenja višestranačja u Srbiji

Tanjug

17. 11. 2022. u 15:41

PREDSEDNIK Narodne skupštine Vladimir Orlić sastao se danas sa predstavnicima Venecijanske komisije i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR).

ОРЛИЋ: Изборни услови били најбољи од увођења вишестраначја у Србији

Foto: Tanjug

Saradnja Narodne skupštine i Venecijanske komisije ocenjena je kao aktivna i uspešna, posebno prilikom pripreme Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Govoreći o obezbeđenim uslovima za opšte izbore u Srbiji 2022. godine, Orlić je istakao da su sve mere koje su definisane kroz međupartijski dijalog implementirane kroz izmene odgovarajućih zakonskih propisa, saopšteno je iz parlamenta.

- Ispunjeno je apsolutno sve što je dogovoreno u međupartijskom dijalogu, i svi su izašli na izbore pod izbornim uslovima koji su bili najbolji od uvođenja višestranačja u našoj zemlji - rekao je Orlić.

Istakao je da su neka rešenja po prvi put uvedena u Srbiji upravo za ove izbore, te da, u tom smislu, nema ni sličnih uporednih primera u drugim zemljama.

Kao primer navedenog, istakao je povećan broj predstavnika opozicionih lista u Republičkoj izbornoj komisiji, u čijem je stalnom sastavu obezbeđen značajan broj mesta čak i za vanparlamentarne opozicione stranke, što nikada ranije nije bio slučaj.

Formirano je i posebno telo koje je vršilo nadzor nad radom medija u izbornoj kampanji, čiji su članovi bili predstavnici opozicionih izbornih lista i REM-a, bez predstavnika vladajućih stranaka, i na čelu ovog tela nalazio se predstavnik opozicije.

- Ni to nikada nije uradio niko u našoj zemlji, mi smo to uveli prvi put ove godine - rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Orlić je konstatovao da je uvođenjem ovih i brojnih drugih novina postignut demokratski standard, najviši od uvođenja višestranačja u Srbiji.

- Najbolji pokazatelj šta svi učesnici na izborima misle o uslovima koje smo obezbedili, jeste činjenica da su svi članovi Republičke izborne komisije, uključujući i sve predstavnike opozicionih izbornih lista, jednoglasno izglasali usvajanje konačnih rezultata izbora. To se nikada ranije nije dogodilo - poručio je predsednik Skupštine Srbije.

Izrazio je očekivanje da će se saradnja Narodne skupštine Republike Srbije i Venecijanske komisije nastaviti i u budućnosti.

Predstavnici Venecijanske komisije i ODIHR borave u Narodnoj skupštini Republike Srbije, na seriji sastanaka sa predstavnicima poslaničkih grupa na temu izbornih zakona koje je Skupština Srbije usvojila 2021. i 2022. godine, navedeno je u saopštenju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri