SAČUVAĆEMO I NAROD I MIR: Aktivirani svi politički resursi u odbrani teritorijalnog integriteta

D. M.

07. 11. 2022. u 07:00

BEOGRAD je aktivirao sve političke i diplomatske resurse kako bi se ključnim partnerima i na Istoku i na Zapadu predočila odlučnost naše zemlje da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji, čiji je opstanak doveden u pitanje zbog destruktivnih i protivpravnih poteza Prištine i Aljbina Kurtija.

САЧУВАЋЕМО И НАРОД И МИР: Активирани сви политички ресурси у одбрани територијалног интегритета

Vučić sa ambasadorom RF Bocan-Harčenkom, Foto Tanjug

Svim stranim partnerima šalje se i jasna poruka da Srbija, uprkos svim izazovima, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti.

U ovoj akciji najveći teret "pao" je na predsednika Aleksandra Vučića, koji je prethodnih dana u nizu direktnih susreta, ali i u telefonskim razgovorima sa ambasadorima u našoj zemlji i svetskim zvaničnicima, ukazivao da ostajemo dosledni poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma.

Takođe, ukazao je da su Srbi sa KiM priterani uza zid, a da je nasilje koje Priština sprovodi kulminiralo smenom direktora Regionalne direkcije policije za Sever Nenada Đurića i svim što se dešava u vezi sa registarskim tablicama, kao i po stoti put ponovljenim izjavama da za albansku stranu međunarodno pravo, Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština - ne postoje!

Vučić je juče razgovarao i sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem, kojem je, kao predstavniku jedne od zemalja Kvinte, objasnio stavove Srbije povodom najnovijeg razvoja situacije na KiM. Predsednik je rekao da će se Srbija, kao i do sada, ponašati ozbiljno i odgovorno, poštujući svoje obaveze i opredeljenje da čuva mir i stabilnost, koji Priština ugrožava svojim jednostranim aktima i akcijama:

- Poslednji takav neodgovoran korak Prištine izazvao je gnev Srba sa severa KiM - objasnio je predsednik šefu italijanske diplomatije Tajaniju.

Italijanski zvaničnik rekao je da su narastajuće tenzije zabrinjavajuće, izrazivši nadu da će biti sačuvani mir i stabilnost i da će Srbija tome dati svoj doprinos. On je, takođe, pozvao da se prednost da dijalogu.

Šef države je nakon odluke Srba sa KiM da napuste sve kosovske institucije u subotu kasno uveče razgovarao i sa šefom diplomatije EU Đozepom Boreljom. Briselski zvaničnik, koji se telefonom čuo i sa Kurtijem, pozvao je predstavnike Srba na KiM da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u prištinske institicije, a prištinske vlasti da produže proces preregistracije vozila, obustave sve kaznene akcije protiv vlasnika KM tablica i odmah započnu korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Telefonski razgovori sa Đozepom Boreljom i Antonijom Tajanijem, Foto Z. Jovanović/ Tanjug

Poziv da Priština odmah produži proces preregistracije vozila juče je ponovio i portparol EU Peter Stano. On je takođe zatražio da se obustave kaznene akcije za građane koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama.

Na poruke iz Brisela juče je uzvratio srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji je rekao da kosovski Srbi izlaskom iz prištinskih institucija brane legitimno pravo na svoje interese, isto kako su to kosovski Albanci radili decenijama, i dodao da je vreme da se stvari isteraju na čistac i da se EU izjasni da li postoji Briselski sporazum ili ne:

- Kosovski Albanci su decenijama pre proglašenja nezavisnosti izašli iz institucija i protestovali na ulicama. Sada će malo Srbi da se bore albanskim metodama. Kako ste posejali, tako ćete i da žanjete. Ne govorim o Kosovu, već o svetu i principu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, koji navodno svi pozdravljaju, ali koji ne važi za Srbiju.

Naglasio je da je on potpisao Briselski sporazum i da na njega tada nije uticao ruski predsednik Vladimir Putin, nego evropske diplomate, kao i da ga je potpisao zbog ZSO.

Dačić je otkrio i da mu je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao da je svima u Evropi preko glave Kurtija, a da su svesni da je Beograd konstruktivan.

- I šta će se sada desiti, hoće li Kurti dobiti po nosu. Ako EU i SAD ne mogu da izađu na kraj sa Kurtijem, o čemu pričamo? - poručio je Dačić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je juče da je odluka Srba da napuste sve institucije u Prištini do sada najodgovorniji potez srpskog naroda na KiM i da se na taj način želi odbraniti Briselski sporazum i formirati ZSO.

HIL: PRODUŽITI ROK ZA TABLICE

AMBASADOR SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je juče da se Sjedinjene Države pridružuju EU u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju obaveze, što znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru dijaloga ne reše pitanje registarskih tablica.

Hil je naveo da to takođe znači i "odmah otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština". On je ocenio da povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje i pozvao dve strane da "izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije".

Foto Tanjug

AKCIJE PRIŠTINE ANTIAMERIČKE

AMBASADOR Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da vlada u Prištini najnovijim "antiameričkim akcijama izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni blok u veoma kritičnom trenutku". On je naveo da "tanko prikrivena šovinistička agenda dovodi obične ljude u opasnost".

- Moć svima onima koje ugnjetava užasni prištinski režim - poručio je Đurić na "Tviteru".

On je rekao i da Srbija i Srbi na Kosovu samo traže da ih ne uznemiravaju zbog toga što jesu i da se sporazumi uz posredovanje EU i SAD u potpunosti primenjuju, kao i da to traže na "miran, gandijevski način".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (51)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)