NIJE SAMO U RAŠKOJ: Vučević otkrio gde su sve uočeni dronovi koji su špijunirali Vojsku Srbije

Novosti online

02. 11. 2022. u 08:31

MINISTAR odbrane Miloš Vučević, govorio je jutros o onome šta se dešavalo prethodnih dana na području iznad Merdara i okolini Raške, poručujući da će nebo koje je pod kontrolom Vojske Srbije biti apsolutno zaštićeno.

НИЈЕ САМО У РАШКОЈ: Вучевић открио где су све уочени дронови који су шпијунирали Војску Србије

Foto: Printskrin RTS

- Ne samo juče, prethodna tri dana, naša Vojska uočava određene objekte, bespiltone letelice, koji se kreću na liniji administrativnog razdvajanja, u Kopnenoj zoni bezbednosti, na teritoriji KiM, čak sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije, odnosno pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i određenih vojnih objekata, odnoso kasarni. Nije to samo pitanje ulaska u Raški okrug, Vojska Srbije ima saznanja, odnosno uočila je objekte i u pravcu kretanja preko Nišavskog i Topličkog okruga – kazao je Vučević.

- Imajući u vidu iskustva i na ukrajinskom frontu, u kontekstu sporog administrativnog donošenja odluka, predsednik republike je, kao vrhovni komandant, Vojsci Srbije izdao izvršnu naredbu da svaki takav objekat bude uklonjen - dodao je ministar i poručio "mi ćemo apsolutno štititi nebo koje je pod kontrolom Vojske Srbije, našim sistemima, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom ".

- Nebo će biti bezbedno i sigurno za sve građane Srbije, Vojska Srbije ima i kapaciteta i sposobnosti da odgovori na svaki taj zadatak. I da bi razbili tu nejasnoću, naši lovci migovi 29 nisu patrolirali zbog dronova, oni su vršili, kao što je i premijerka rekla redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba, a Vojska može i sa avionskim mitraljezima, topovima, a i nekim drugim tehničko - tehnološkim sredstvima da odgovori na ove izazove.

Odakle dolaze dronovi

- Ne mogu da vam kažem čiju su to dronovi, ali mogu da vam kažem da dolaze sa teritorije Kosova i Metohije. Rekao bih da se sve to odvija u kontekstu nadzora, kontrole, pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije, na teritoriji koja je pod našom kontrolom. Sasvim je prirodno da Vojska Srbije ima svoj program rada, da postupa u skladu sa smernicama, naredbama vrhovnog komandanta, da mi u toku imamo velike vežbe, od severa do juga, Manevri 22. Očekujem da predsednik sutra poseti deo jedinica na Pasuljanskim livadama i uveri se kako teku vojne vežbe - kazao je Vučević.

Kaže da je iz Prištine bilo mnogo netačnih naslova, da se Vojska Srbije koncentriše na administrativnim linijama.

- Praveći bauk od toga neko pokušava da kroz to špijuniranje dođe do nekih informacija - istakao je Vučević. - Vojska radi svoje aktivnosti kako je zacrtano, čuva svoje oružje i oruđe.

Prema njegovim rečima, Vojska je ključni atribut države, to je oružana sila, to nije društvo ljubitelja markica, to je oružana sila koja brani državu.

- Predsednik je izdao naredbu o podignutom stepenu borbene gotovosti, to nije najveći stepen borbene gotovosti i naravno da Vojska Srbije mora da bude spremna u svakom trenutku da izvrši naredbu - naveo je ministar i dodao da će svaki dron, koji bude uočen, biti eliminisan ili stavljen pod kontrolu.

Foto D. Milovanović

O bezbednosnim rizicima

Na pitanje kakvi su bezbednosni rizici trenutno, Vučević kaže da ne može da kaže da ne postoje, pre svega zbog neodgovornog ponašanja administracije u Prištini.

- Svakako ono što se dešava na Kosovu i Metohiji i što preti da se i dalje dešava, a govorim o jednostranim odlukama i napuštanju koncepta dijaloga, to su procesi koji mogu da dovedu do eskalacije, da ugroze bezbednost života, imovine Srba sa KiM i Srbija mora da reaguje, a naša poruka je nema nove Oluje, Bljeska, 2004 - kaže.

Ukazuje na to da Srbija ne igra ratne igrice i da smatra da je bolje 1.000 dana za pregovaračkim stolom, nego sat u rovu, ali da to ne znači da smo slabi, da se plašimo.

- Pozivamo sve učesnike, pre svega Prištinu, ali i zemlje Kvinte da vrati Prištinu za pregovarački sto i da prestane ta politika jednostranih odluka i podizanja konstantnih tenzija - poručio je.

Više letelica

Ministar navodi da je uočeno više letelica.

- Uočeno je više letelica i bilo je više kretanja, neki su ulazili na teritoriju centralne Srbije, a neki su se kretali po liniji administrativnog prelaza, odnosno Kopnene zone bezbedbnosti. Nije to jedan nalet, kompleksna je stvar.

Predsednik je izdao momentalno naredbu, koja god bespilotna letelica uđe u prostor Vojske Srbije, biće oborena ili stavljena pod našu kontrolu - kaže Vučević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024