PRIJATELJSTVO UZ POŠTOVANJE: Šef diplomatije Ivica Dačić o vezama sa Kinom

V. N.

02. 11. 2022. u 07:21

UVEREN sam da će dve zemlje jačati saradnju u svim aspektima, a naročito u oblasti ekonomije i infrastrukture.

ПРИЈАТЕЉСТВО УЗ ПОШТОВАЊЕ: Шеф дипломатије Ивица Дачић о везама са Кином

Foto Tanjug

Podrška koju Kina pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta je izuzetno značajna i na tome smo im zahvalni, a Srbija uzvraća u zaštiti njihovih interesa kada je reč o politici jedne Kine.

Ovo je juče poručio ministar spoljnih poslova na otvaranju Druge konferencije "Novi svetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine". On je dodao da Srbija nije velika zemlja po teritoriji, ali je, kaže, veliki prijatelj onima koji je razumeju i poštuju njene interese.

Kada je reč o kongresu KP Kine, Dačić je ocenio da to nije samo partijski skup, već važan događaj za Kinu, jer se na njemu utvrđuje budućnost njene politike. On je istakao da je konferencija u Beogradu način da se podstakne saradnja između Srbije i Kine koju obe zemlje vide kao prijateljsku, stratešku i dugoročnu na obostranu korist. Čestitao je Si Đinpingu na tome što je ponovo izabran za generalnog sekretara Komunističke partije.

Specijalna izaslanica zamenika ministra spoljnih poslova Kine Đa Li koja se obratila putem video-linka rekla je da Kina ne odustaje od miroljubivog napretka, a jedina je zemlja stalna članica UN koja se zaklela da neće upotrebiti prva nuklearno naoružanje:

- Unapređivaćemo svetski mir. Mi smo rešeni da sprovodimo miroljubivu spoljnu politiku, radićemo na produbljivanju globalnog partnerstva. Kina je rešena da čuva suverenitet i bezbednost zemlje i nikada neće svoje probleme prebacivati drugome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)