PRITISAK NA SRBIJU SE NASTAVLJA: Evropski parlament usvojio Piculin amandman

Tanjug

13. 10. 2022. u 15:37

POSLANIK Evropskog parlamenta, hrvatski socijalista Tonino Picula, čiji je amandman na izveštaj o proširenju EU danas usvojio Komitet za spoljnu politiku EP, izjavio da Beograd mora da donese odluku da li je Srbija za članstvo u Uniji i da se smanjuje manevarski prostor za drugačiju politiku.

ПРИТИСАК НА СРБИЈУ СЕ НАСТАВЉА: Европски парламент усвојио Пицулин амандман

Tonino Picula, Foto Evropski parlament

Komitet je danas usvojio Piculin amandman na izveštaj EP o proširenju Unije kojim se traži da se Srbija usaglasi sa spoljnom politikom Unije i uvede sankcije protiv Rusije i navodi da, u suprotnom, zemlja neće napredovati na evropskom putu.

Na pitanje da li ovaj predlog može da odmakne Srbiju od evropskog puta, Picula kaže da "srpska vlast mora da odluči" da li je Srbija za članstvo u EU ili ne.

Na pitanje da li to može Srbiju da okrene u drugom pravcu, Picula odgovara pitanjem: "Da li Brisel treba da se usaglasi sa srpskom politikom? Naravno da ne."

On smatra da se manevarski prostor za drugačiju politiku smanjuje.

Amandman kaže da se treba "dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napredovati u pregovorima o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama povezanim s EU". Preko ovog izveštaja, Parlament predlaže Savetu Unije da pozove Srbiju da se uskladi s restriktivnim merama i politikom EU prema Rusiji generalno.

Picula kaže takođe da ono što je došlo u prvi plan je poglavlje 31 od pregovora za članstvo o usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom Unije.

- To više nije samo pitanje odnosa jedne zemlje sa Putinom, nego odnos Putina prema Uniji i Ukrajini i nije moguće da jedna zemlja ima ambicije da se pridruži EU a da se na uskladi sa politikom Unije. Taj procent usklađenosti je pao od 60 na 45 posto i ovo je signal da se nešto mora promeniti. Unija je koherentna u svom odnosu prema Putinom, uglavnom je koherentna i do tog jedinstva nije došla jednostavno i naravno da ne može tolerisati da jedna zemlja kandidat u toj meri odstupa. Nešto što postaje krucijalno važno i sada se mora odabrati - kaže Picula.

Ova Rezolucija, podvlači Picula, snažan je signal političkog jedinstva u Komitetu za spoljnu politiku Parlamenta. Od 62 poslanika prisutna na glasanju, 49 je podržalo ovaj predlog rezoluciju i to znači, kaže Picula, da postoji "visoka usaglašenost u Parlamentu sa vizijom kako bi Unija trebalo da nastavi svoje proširenje" i da se "menjaju neke postavke proširenja, neki kriterijumi se izoštravaju“.

Predlog rezolucije šalje poruku u zemljama članicama i kandidatima za članstvo da proširenje Unije nema alternativu, piše da Unija treba da reformiše svoje donošenje odluka o procesu proširenja i da pregovori za članstvo treba da budu završeni do kraja ove decenije. Poslanici Komiteta za spoljne poslove pozivaju EU da prevaziđe status kvo i ponovo pokrene proces proširenja sa zemljama kandidatima.

Izveštaj će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju u novembru u Strazburu.

BONUS VIDEO: 

POGLEDAJTE: Ovako je Vučić "oduvao" hrvatske novinare

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna