NAŠA POZICIJA POSTAJE SVE KOMPLIKOVANIJA Vučić: Traže prijem Kosova u sve institucije! Za nas je to neprihvatljivo

Novosti online

08. 10. 2022. u 10:13 >> 10:21

NAŠApozicija postaje sve komplikovanija. Zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle, "reše problem Kosova" ulaskom tzv. Kosova u UN kako bi oduzeli taj argument Vladimiru Putinu i Rusiji, koji mogu da se koriste tim argumentom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

НАША ПОЗИЦИЈА ПОСТАЈЕ СВЕ КОМПЛИКОВАНИЈА Вучић: Траже пријем Косова у све институције! За нас је то неприхватљиво

Foto Dragan Milovanović

Predsednik je istakao da to konkretno znači da se menja arhitektura razgovora.

Predsednik otkriva da je predlog Nemačke i Francuske predlog o kom moramo da razgovaramo i razmišljamo.

- Ne možete da bacite predlog koji dolazi od dve najmoćnije zemlje, ali nisam siguran da možemo da ga prihvatimo - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je najveća greška bila dopustiti EU da bude mesto odlučivanja o Kosovu i Metohiji, a ZSO sada ne može biti postavljena na mesto dnevnog reda.

- Naša najveća greška je što smo prihvatili da EU rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM, i dalje nismo na ozbiljan način uspeli da postavimo pitanje formiranja ZSO

Vučić je podsetio da Albanci žele da Srbi formiraju ZSO kao NVO, ali niko ih ne opominje zbog toga.

Predsednik kaže da je suština zahteva da Srbija dozvoli da tzv. Kosovo uđe u sve međunarodne organizacije i UN, a dobila bi navodno brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist.

Predsednik kaže da je Srbija razumela poruku politike sile i da naša zemlja razume da je međunarodno pravo odavno uništeno, te da postoji samo pravo sile.

- Nama kao državi ne ostaje ništa drugo nego da se pozivamo na međunarodno javno pravo. Svi ostali se drže MJP kad im to odgovara - kazao je Vučić.

On je istakao da je pozicija srpskog naroda na KiM takva da ne mora ništa da govori, ali će Srbija nastaviti da pomaže svom narodu.

- Mi u ovom trenutku imamo 8 nota o povlačenju priznanja tzv. Kosova i nastavićemo da radimo svoj posao - kazao je Vučić i dodao da možemo očekivati posledice zbog toga.

Vučić dodaje da 2. ili 3. novembra očekujemo da se donese odluka Biroa komiteta ministara da počne prijem lažne države Kosova u Savet Evrope.

- To je akcija koja se planira nekoliko meseci - kazao je on.

Politika naše zemlje je da "mogu da nam uzmu sve i da urade sve, a mi ćemo da se borimo svom političkom i pravnom snagom da čuvamo svoju zemlju, svoje granice, svoj teritorijalni integritet".

- Izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu za prihvatanjem nezavisnosti tzv. Kosova i primanju tzv. Kosova u UN - konstatovao je Vučić.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE: Ovako je Vučić "oduvao" hrvatske novinare

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (73)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)