VLJOSA RUŠI ZSO PRED ŠOLCOM I MAKRONOM: Predstavnici vlasti u Prištini otvoreno gaze potpisane sporazume

D. M.

08. 10. 2022. u 08:10

UMESTO da primene sporazume na koje su se obavezali i formiraju Zajednicu srpskih opština, albanski lideri u Prištini nastavljaju sa opasnom strategijom optuživanja Beograda da će zapaliti novo "bure baruta" u regionu.

ВЉОСА РУШИ ЗСО ПРЕД ШОЛЦОМ И МАКРОНОМ: Представници власти у Приштини отворено газе потписане споразуме

Foto D. Milovanović

Tako je najpre predsednica privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani iskoristila susret sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, na marginama samita u Pragu, i još jednom poručila da je "Ustavni sud Kosova alfa i omega svakog delovanja ZSO", a da "Vučić podržava kriminalne bande na severu Kosova". Na to se nadovezao premijer privremenih institucija u pokrajini Aljbin Kurti, koji je po ko zna koji put optužio Rusiju da "u saradnji sa Srbijom pokušava da destabilizuje Kosovo".

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da "skoro osam meseci slušamo o tome kako će Rusija i Srbija da izvrše invaziju":

- A šta bi drugo i pričao? Da priča građanima kako im je lepo što im isključuje struju svaki dan, kako im je lepo kada nemaju nijednu fabriku. Niko više ne sluša kakve gluposti izgovaraju, sve je više i Albanaca koji ne veruju u te njegove priče.

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da je "apsurdno i izlizano" da Osmanijeva napada predsednika Vučića, kada je jedini i pravi faktor nestabilnosti na Kosovu, ali i šire, Kurti koji svakodnevno preti ratom, zvecka oružjem i gradi ilegalne baze na severu pokrajine:

- Umesto poštovanja sporazuma, Osmanijeva želi da gradnju ilegalnih baza, uz otimanje zemlje Srbima u Zubinom Potoku i Leposaviću, predstavi kao vladavinu prava. To ima samo u Prištini, da se uzurpacija predstavlja kao vladavina prava, a poštovanje sporazuma kao bezakonje, jer upravo to radi Osmanijeva, govoreći kako nikada neće formirati ZSO.

ŠTA JE SA ZEMLjIŠTEM DEČANA?

PETKOVIĆ je upitao Osmanijevu da, ako je tzv. kosovski ustav alfa i omega kada je reč o ZSO, kako ona tvrdi, zbog čega još nije sprovedena odluka tog suda o povraćaju 24 hektara manastirske zemlje Visokim Dečanima.

- Ustav Srbije je naša alfa i omega i naš jedini okvir delovanja - rekao je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)