PAKLENI PLAN U 13 TAČAKA MAKRONA I ŠOLCA: Papir koji je Vučić odbio da primi samo je reciklaža Išingerove ideje

D. MILINKOVIĆ

21. 09. 2022. u 11:00

PLAN u 13 tačaka za Kosovo koji su po nezvaničnim informacijama predložili francuski predsednik i nemački kancelar, Emanuel Makron i Olaf Šolc, reciklaža je Išingerovog modela "dve Nemačke", u njegovoj srži je zahtev da Srbija prizna nezavisnost lažne države, a da zauzvrat dobije nekakvu evropsku perspektivu na klimavom i dugom štapu, i kao takav neprihvatljiv je za Beograd.

ПАКЛЕНИ ПЛАН У 13 ТАЧАКА МАКРОНА И ШОЛЦА: Папир који је Вучић одбио да прими само је рециклажа Ишингерове идеје

Foto: AP

Ovako sagovornici "Novosti" ocenjuju dokument lansiran u albanskim medijima, a za koji se tvrdi da su ga nedavno u Prištinu i Beograd doneli izaslanici Makrona i Šolca. U njemu se predlaže da sledeće godine, posle 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, počne nova faza u dijalogu Beograda i Prištine, a zatim da nakon još deceniju, kada EU bude spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, dođe do konačnog formalnog sporazuma o priznavanju, kao preduslova za članstvo Kosova i Srbije u EU.

U dokumentu se navodi da "Srbija zasada, umesto priznavanja, mora da prihvati Kosovo kao posebnu političku i pravnu realnost". Pojašnjava se da je ovde "suština ispravna upotreba semantike" - prihvatanje nezavisnosti Kosova, nasuprot priznavanju nezavisnosti Kosova.

Ističe se da "do sredine 2023. mora biti postignuta suštinska normalizacija odnosa". Od Srbije se traži da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, koje bi trebalo da se odvija u četiri faze: najpre da Priština uđe u Savet Evrope, zatim u Interpol i Unesko, potom da počne pregovore za članstvo u NATO i aplicira za EU, i konačno da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. Ako predlog bude prihvaćen, nezavisnost Kosova će prihvatiti i pet preostalih zemalja EU, dok će Srbija imati značajnu finansijsku pomoć i biće priznata kao sila regiona.

PRIŠTINA JURIŠA NA SAVET EVROPE

NON-PEJPER o pristupanju tzv. Kosova Savetu Evrope upućen je juče misijama država članica ove organizacije, čije je sedište u Strazburu, u kom se, između ostalog, navodi da "ne postoje pravni razlozi" zbog kojih bi se odbila ova inicijativa. Neobavezujući dokument se sastoji od deset tačaka, a Savetu Evrope ga je dostavio Generalni konzulat Prištine u Strazburu.

Kako se predlaže u dokumentu, Komitet ministara treba da potvrdi da prethodni prijem u UN nije preduslov za članstvo u SE, odnosno da takav uslov nije predviđen Statutom ove organizacije. Traži se i od Komiteta ministara da pozove Parlamentarnu skupštinu SE da iznese svoje mišljenje o članstvu tzv. Kosova.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović poručio je da je nezahvalno komentarisati dokument koji nije zvaničan i čija je jedna interpretacija albanskog portala, na kojem je papir objavljen, ali sa 95 odsto zatamnjenog teksta. Naglasio je da je taj predlog u formi non-pejpera i da je neobavezujući, da je predsednik Vučić odbio da ga zvanično primi, da je sam rekao da ga je pročitao, a da su formulacije koje sadrži neprihvatljive i da ne možemo ni formalno da ga razmatramo.

I nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da je ovo samo jedan u nizu non-pejpera o KiM i da ne nudi ništa novo:

NOVA ARMATURA NESIGURNIH OBEĆANjA

BIVŠI ambasador u Egiptu Dragan Bisenić ukazao je da je predlog EU za normalizaciju odnosa - "nova armatura nesigurnih obećanja":

- Srbija treba da plati danas, a obećanje će navodno biti ispunjeno za 10 godina. Ko će za 10 godina da se seti šta su obećali Šolc i Makron? Da li se oni danas sećaju šta su obećali Papandreu i Prodi?

Bisenić je u u autorskom tekstu za Tanjug naveo da je novi predlog u formi pasivnog ultimatuma - ako Srbija ne prihvati ovaj plan, sledi "ekonomska i finansijska izolacija", ako prihvati, dobiće "značajnu finansijsku pomoć i biće priznata kao vodeća sila regiona". U prevodu, Srbiji se predlaže da "prespava" ulazak Kosova u međunarodne organizacije, gde na kraju celog niza koji uključuje EU i NATO, stoje UN, "sve dok EU i SAD ne reše svoja pitanja s Rusijom".

- Bez obzira na semantične vratolomije sa pozivanjem da se "prihvati realnost", on u suštini već na početku govori o priznavanju Kosova i kao takav je neprihvatljiv. Nebitno je šta se dalje navodi i predlaže u dokumentu, nevažna su obrazloženja koja su data. Vodeće evropske sile imaju interes da brzo reše kosovsko pitanje i pokušavaju da nađu način kako da prevaziđu činjenicu da Srbija neće priznati Kosovo. Sve je ovo u sklopu novih pritisaka i ucena kako bi se Srbiji nametnula rešenja koja su u njihovom interesu.

Milivojević kaže da plan koji se pripisuje Makronu i Šolcu u osnovi ima model "dve Nemačke", koji takođe podrazumeva međusobno priznavanje u jednom momentu. Ukazuje i da oročavanje našeg evropskog puta na novih deset godina pokazuje da politika proširenja uopšte nije na dnevnom redu EU i da ta "evropska perspektiva" koja nam se nudi nema nikakvog sadržaja i da figurira kao šargarepa.

ALBANCE LjUTI KURTIJEVA KANCELARIJA

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je formiranje kancelarije za Preševo, Medveđu i Bujanovac, koja će se baviti "poboljšanjem položaja Albanaca u ovim opštinama". Kurti je imenovao Arditu Sinani za političku savetnicu za Preševo, Medveđu i Bujanovac, kao prvi korak ka formiranju kancelarije. Predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi ocenio je da će ova Kurtijeva odluka dodatno razjediniti Albance na jugu centralne Srbije:

- Ovo je uspostavljanje odnosa sa Partijom za demokratsko delovanje, čija je Sinanijeva predsednica u Preševu, sa strankom koja je izgubila sve izbore, ne predstavlja nikakvu većinu i takvu stranku predstavlja Sinanijeva koja je optužena za korupciju - rekao je Arifi.

Nekadašnji potpredsednik vlade i šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović ukazuje da "predlog koji su doneli Pletner i Bon, savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika, sadrži, u najprostijoj analizi, semantičku igru reči:

- Do sada je bilo - "priznajte", a sada "prihvatite" nezavisnost Kosova, pa ćemo putovati kroz neko vreme od deset godina. Takav predlog sa naše strane jednostavno nije moguće prihvatiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (110)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna