ULJAREVIĆ: Rasprava u Skupštini doprinela daljem razvoju političke kulture u Srbiji

Novosti onlajn

17. 09. 2022. u 12:36

DIREKTOR „Ipsos stratedžik marketinga” Marko Uljarević smatra da je parlamentarna sednica o Kosovu i Metohiji kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na pravi način predstavila sve različitosti u našem društvu, ali i donela novi nivo pristojne komunikacije tokom suočavanja političkih stavova.

УЉАРЕВИЋ: Расправа у Скупштини допринела даљем развоју политичке културе у Србији

N.Skenderija

- Videli smo sve različitosti u našem društvu i šta predstavnici svih građana, ali i predsednik imaju da kažu. Građani su sa nestrpljenjem čekali ovakvu skupštinsku debatu. Videli smo šta i opozicija i vlast i predsednik imaju da kažu o tako važnoj temi kakva je Kosovo i Metohija. Opozicija je kritikovala vlast, a predsednik države je izrazio spremnost da sedi više od 24 časa odgovarajući na pitanja. Pored toga što je politički talenat, videli smo da se Vučić izuzetno dobro pripremio za dolazak u parlament i bio spreman da odgovara opoziciji na svako pitanje, pa čak i zamerku. Dobro je da smo imali jednu takvu sednicu Skupštine i jednu dobru raspravu.

Uljarević smatra da je Srbija dobila pravi predstavnički dom u novom sazivu Skupštine.

- Iako mnogi misle suprotno, smatram da je ova debata bila prilično pristojna. Imali smo odsustvo dela opozicije iz parlamenta prethodne dve godine, a sada imamo punu reprezentativnost svih relevantnih političkih faktora u državi. Ova rasprava je početak jednog normalnog parlamentarnog komuniciranja, a to je proces koji se uči i sigurno će se dalje razvijati. Politička kultura je nešto što se vežba i tih dobacivanja će sledeći put sigurno biti manje. Moj utisak je da smo konačno dobili debatu u parlamentu i da će se to nastaviti. Smatram da je debata bila mnogo pristojnija nego što se stiče utisak. Što se tiče predsednika, njegovo je pravo da odgovara svima - rekao je Uljarević.

On smatra da je razgovor svih političkih predstavnika sa predsednikom Srbije od izuzetne važnosti za razvoj demokratije i parlamentarizma u Srbiji.

Uljarević se osvrnuo i na uvrede i pretnje porodici predsednika Srbije. On smatra da negativne objave o predsedniku Vučiću i članovima njegove porodice nisu nešto što je normalno i prihvatljivo. Kako kaže, to je posledica političke dominantnosti predsednika, usled koje ga brojni politički protivnici dehumanizuju.

- Neprihvatljivo je vređanje porodice predsednika. To nije normalno. Danas imate i vređanja premijerke Brnabić i to je nešto što moramo odbaciti kao društvo. Imali smo, na drugoj strani, prilike da vidimo i predsednika Vučića koji se, u obraćanju poslaniku Miroslavu Aleksiću, čak i izvinio jer je smatrao da mu se u jednom trenutku obratio na neprimeren način. To je nešto što nam treba. To je politička kultura koji bi trebalo da razvijamo - zaključio je Uljarević.

Uljarević kaže da nije bilo mnogo dobrih predloga oko Kosova i Metohije.

- Naša opozicija nije laka za saradnju i debatu. Svi su tu dali neki broj predloga šta bismo mogli da uradimo, ali mnogi od njih su čak i naivni. Mi sada tražimo rešenje za Kosovo i Metohiju i pregovaramo. Javnost ima pravo da zna, ali opet, ne možete sve ni da otkrijete kada se nalazite u takvoj poziciji kao Srbija. Na drugoj strani, ni sama opozicija nije jedan homogeni skup, pa zato i ne treba da nas čudi što zarad neke vrste jedinstva oko politike prema KiM nisu dali podršku. Ipak, broj poslanika koji je glasao za Izveštaj nije nimalo zanemarljiv - navodi on.

Uljarević smatra da je politika EU prema Srbiji koja se odlikovala brojnim pritiscima oko KiM, a koja je sada još više intenzivirana zahtevima za uvođenjem sankcija Rusiji, dovela do toga da podrška evrointegracijama opadne među građanima.

On je, komentarišući Evroprajd, podsetio da se prethodnih osam godina u Beogradu održavala šetnja bez ikakvih problema, ali da pitanje održavanja prajda nije pitanje podrške u javnom mnjenju već pitanje bezbednosne procene.

(Politika)

- Nadam se da će država danas reagovati tako da sve protekne u najboljem redu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!