STANO POTVRDIO VUČIĆEVE REČI: Briselu se žuri po pitanju Kosova i Metohije

Novosti online

16. 09. 2022. u 21:28

PORTPAROL Evropske unije (EU), Peter Stano je poručio da je krajnje vreme da lideri Beograd i Prištine, "odlučnije prustupe procesu normaolizacije odnosa".

СТАНО ПОТВРДИО ВУЧИЋЕВЕ РЕЧИ: Бриселу се жури по питању Косова и Метохије

D.Milovanović

To je razlog, smatra on, zašto je u proteklom periodu bilo čestih poseta Prištini i Beogradu.

Istakao je da "teška politička pitanja na putu ka sveobuhvatnoj normalizaciji sada treba rešavati na odlučniji i brži način, tako da nema mesta za eskalaciju na terenu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da smo dobili predlog potpuno nove armature razgovora u Briselu, koje bi, kako je rekao, trebalo da dovedu do skorog konačnog rešavanja "problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KiM".

- Predstavnici najmoćnijih evropskih zemalja, a istakli su da za to imaju podršku SAD i Turske, smatraju da u uslovima kad postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi i da je potrebno doći do što bržeg rešenja, i pod dva  – ono što mislim da je mnogo važnije – da velike zapadne sile, plus Turska, kako su mi rekli, žele rešavanje problema jer u Evropi je rat, možda mi to u Srbiji ne razumemo, Evropa mora da se brani i u skladu sa tim potencijalnim rešenjem, oni bi izbegli mogućnost da pruže jasan odgovor predsedniku Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja (tzv.) Kosovu nezavisnosti posle toga bi rekli – postignut je dogovor, tako da smo mi u svemu tome još jednom postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti - naglasio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

DIRLJIVA PRIČA VUKA BOJOVIĆA: Stari Beograđanin je ušao u kancelariju i dao mi najdragoceniji poklon - bio sam GANUT, to je NAJVEĆE PRIZNANJE