"ODGOVORNA POLITIKA NE MOŽE DA POČIVA NA MITOVIMA" Vučić: Pred nama je teška borba za opstanak

Srbija Danas

13. 09. 2022. u 11:03

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na prvoj posebnoj sednici Narodne skupštine Srbije, da odgovorna i realna politika ne može da počiva na mitovima i fantazmagorijama, te da na KiM treba da pronađemo život - život za Srbe i ništa manje za Albance.

ОДГОВОРНА ПОЛИТИКА НЕ МОЖЕ ДА ПОЧИВА НА МИТОВИМА Вучић: Пред нама је тешка борба за опстанак

printscreen

Vučić je, na sednici posvećenoj izveštaju o pregovaračkom procesu sa privremenim institucija samouprave u Prištini od 15. juna 2021. godine, kazao da kada je nešto za naciju bolno, onda tome mora da se pristupa odgovorno, udruživanjem svih društvenih snaga. 

Ključno je, ističe, definisanje zajedničkog cilja, što će nas obavezivati i podstaći da makar po jednom pitanju prevaziđemo razlike, kako partijske, tako i delimično lične.

- Skupština je pravo i jedino mesto gde se razgovor o jednom ovakom pitanju može voditi dubunski. I zato kada imam priliku da govorim o KiM, dužan sam da započnem sa osvrtom na stvarnost i kapacitete da se izborimo, a odgovorna i realna politika ne može da počiva na mitovima, fantazmagorijama - podvukao je on.

Vučić je kazao da to znači da sopstvene mitove moramo da prilagodimo razumevajući koji je njihov značaj u stvaranju duha srpskog naroda, da bez njih ne bismo na ovakav način ni opstajali do današnjeg dana, ali i da izbegnemo sunovarat i opasnosti koje neretko u prošlosti nismo izbegli, da ne ginemo za ludu glavu, da razmišljamo kako da razvijamo satelite i veštačku inteligenciju.

- Tek to će dati pun smisao i novi život pozitivnom mitu i svemu što iz toga ide. Isto je i sa KiM, tamo treba da pronađemo život, život za Srbe i ništa manje za Albance - naglasio je on.

Vučić je naglasio da je to težak zadatak koji moramo da završimo da bismo preživeli i opstali kao država i narod.

- Sve drugo vodi ka još jednom povlačenju, gubitku i novoj dozi pustih snova, koje niko neće moći da ostvari. U politici je važno da ljudima ponudimo što je realno i moguće. Od dodvoravanja narodu, lepih reči mnogo je važnije da uradimo što možemo. A prostor na kojem moramo da radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i veliki boljitak veoma oskudne, a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i pogrešnom politikom, ako bi se služili, gotovo izvesne - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade