VUČIĆ NA KNEŽEVOM POLJU: "Nije posao stranih vojnih atašea da gledaju šta imamo od naoružanja"

Novosti online

28. 08. 2022. u 13:29

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otkrivanju skulpture Radovana Belog Markovića na Kneževom Polju.

ВУЧИЋ НА КНЕЖЕВОМ ПОЉУ: Није посао страних војних аташеа да гледају шта имамо од наоружања

Foto: Printskrin/Pink

- U eri erozije morala i preispitivanja vrednosti srpski narod zidao je i još zida veličanstven hram posvećen svom velikom književniku - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je danas veliki i radostan dan, i istakao da i u tumaranju srpski narod uvek uspeva da nađe svetlost.

Na otkrivanju spomenika je govorio i akademik Matija Bećković.

Tri metra visoku skulpturu je u hrastu iz kolubarskih šuma načinio vajar Milutin Ranković, i nalazi se na Kneževom polju, na Povlenu, u vencu Valjevskih planina, koje je Beli Marković neizmerno voleo.

Odgovori na pitanja novinara

Predsednik Vučić je potvrdio da je postojao zahtev stranih vojnih atašea da obiđu srpske kasarne u Raški i Novom Pazaru.

- Kao vrhovni komandant odbio sam taj zahtev. Tamo mogu da uđu predstavnici nadležnih organa Republike Srbije, uz odobrenje vrhovnog komandanta. Nisam bio voljan to da dozvolim. Možda kada budemo organizovali neki slet, sada to nije njihov posao da gledaju šta imamo.

Predsednik ističe da Kurti želi nastavak problema, i da Srbija nije ni za jotu odstupila od svoje pozicije po pitanju dokumenata.

- Ja mislim da mi imamo jednu falinku. Kad god kažemo da smo nešto rešili, utoliko gore. Ovo što je postignuto je veoma dobro za nas. Da se oni ne prave naivni, oni su sa njihovim dokumentima išli kroz centralnu Srbiju. Sada imamo tri sa dva veliki poster, "disklejmer" da to nije nikakvo priznanje. Ali smo se izborili za srpsku državnost na KiM, da dokumenta Republike Srbije važe na Kosovu i Metohiji, pogotovo Srba - kazao je Vučić.

On ističe i da Kurtijeve današnje reči predstavljaju novu pretnju Srbiji, i da to pokazuje da je bio u pravu.

- Aljbin Kurti je danas rekao da on očekuje da do oktobra meseca više neće biti nevažećih tablica na Kosovu. To znači da on želi sukobe i nastavak problema. Oni imaju sporazum o slobodi kretanja koji se tiče tablica, ali je to drugačije. Mi ćemo se boriti i čuvati stranu našem narodu. Ja sam vam rekao, i kada rešimo jednu stvar, onda dolazi druga, treća, četvrta. Naše je da čuvamo našu poziciju - ističe predsednik.

Vučić je rekao da neće da komentariše izjave Vuka Jeremića, i da je on velike glavobolje zadao svojoj zemlji.

- Neću da koristim argumente koje svi znaju. Meni to nije potrebno, nama je potrebno da budemo ujedinjeni i da probamo da branimo i ono što je nemoguće braniti, što su oni potpisivali. Oni pričaju danas da smo mi nešto potpisivali. Mi ništa nismo potpisali, ovo sutra možemo da promenimo, ali ja mislim da je u pitanju dobra stvar za nas. Albanci danas insistiraju na sprovođenju sporazuma iz 2011, i insistiraju na tome da se ne sprovodi Briselski sporazum. Ja mislim da je ljudima sve jasno i da sve razumeju - dodao je on.

Predsednik kaže da su kritike dobrodošle, i da živimo u demokratskom društvu.

- Juče su me kritikovali zato što imamo paradu. Kad kažem: "Nemojte paradu, imamo bezbroj problema", kako danas onda napadate to što nemamo paradu. I to isti ti. I zato je važno ono što sam govorio. Šta god da uradite nikada nije dobro. Da se ne daj Bože nešto desilo na Kosovu, oni bi pobegli iz zemlje, i nestali preko noći. Ja ne bih, ni moj sin, ni moj brat. A njih znam, odlično ih znam kakvi su. Naše je da čuvamo mir i stabilnost - kazao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (49)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!