ŠMIT ĆE IMATI 50 "TELOHRANITELJA": Berlin razmešta svoje snage u BiH uoči izbora u toj zemlji

S. M.

18. 08. 2022. u 07:00

DRUGI kontingent nemačkih vojnika, koji će biti stacioniran u okviru mirovne misije EUFOR Altea, dolazi u Bosnu i Hercegovinu do početka izbora zakazanih za 2. oktobar - potvrđeno je "Novostima" iz više izvora.

ШМИТ ЋЕ ИМАТИ 50 ТЕЛОХРАНИТЕЉА: Берлин размешта своје снаге у БиХ уочи избора у тој земљи

Foto Bundesver

Pre dva dana u BiH je stiglo dvadesetak vojnika, a dolaskom drugog kontingenta Nemačka će ih imati ukupno 50. Oni će biti deo EUFOR-a, i prvi put će nakon deset godina ova zemlja imati vojni kontingent u BiH.

Kako objašnjava dekan Fakulteta za bezbednosti iz Banjaluke Slobodan Župljanin, nemački vojnici u BiH delovaće u dva pravca:

- Prvi pravac njihovog delovanja je obaveštajni. Ovo su vojnici obučeni i za prikupljanje informacija koje će slati u Nemačku na dalju obradu. Mnogi od nemačkih vojnika koji su stigli zapravo su obaveštajci. Nemačka definitivno želi da ima jak obaveštajni sektor u BiH.

Drugi smer delovanja nemačkih vojnika, ističe Župljanin, odnosi se na rad visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, a kojeg Republika Srpska ne priznaje:

- Šmit je nedavno imao velike probleme sa Bošnjacima kad je najavio intervencije na Izbornom zakonu BiH. Zbog ogromnog pritiska bošnjačke politike i Bošnjaka, Šmit je krucijalne izmene izbornog zakona stavio na čekanje. Nemački vojnici sada su došli u BiH i kako bi zaštitili Šmita kada ponovo dođe do pobune Bošnjaka, jer očigledno nemaju poverenje u snage koje se nalaze u toj zemlji. Tako da je Šmit dolaskom nemačkog kontingenta dobio i "telohranitelje", koji će mu biti konstantno na raspolaganju.

Predstavnici institucija Srpske u više navrata su poručili da nemački vojnici nisu dobrodošli u BiH, pogotovo jer od 2012. uopšte nisu bili deo EUFOR-a, a u Banjaluci su posebno ogorčeni zbog načina na koji su u javnosti pravdani razlozi za ove poteze.

Politički lideri RS smatraju da je dolazak nemačkih vojnika deo kampanje protiv Srpske koja se vodi od dolaska Šmita u BiH i odbijanja Banjaluke da ga prizna za visokog predstavnika.

Kristijan Šmit, Foto Tanjug

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Nemačka ne može u BiH da ima poverenje Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori da treba promeniti politički sistem i sve koncentrisati na nivou BiH, te ukinuti entitete.

- Imajući u vidu, pogotovo u poslednje vreme, politiku Nemačke koja se odrazila i kroz njihovu rezoluciju u Bundestagu, mi ne možemo da imamo poverenje u tu vojnu strukturu i da je ovo isključivo vezano za taj segment. Imajući u vidu da se tom rezolucijom Bundestaga zadire u ustavnopravni poredak, to je tipično mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.

POJAČANjE I ZBOG UKRAJINE

OD 2004. u BiH deluje Misija EUFOR-a Altea. Ona broji oko 1.500 vojnika i pojačana je ove godine za 600 vojnika zbog, kako je objašnjeno, sukoba Ukrajine i Rusije. Dolaskom nemačkih vojnika EUFOR sada čine snage iz 20 zemalja. Britanija je povukla svoje vojnike iz Alteje nakon što su izašli iz EU. Multinacionalni bataljon manevarskih jedinica EUFOR za BiH smešten je u kampu Butmir u Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

MOĆAN PRIKAZ SRPSKE VOJSKE: Helikopteri nadleću poligon Pešter (VIDEO)