MILO PRIZIVA "OLUJU" I U CRNOJ GORI: Predsednik susedne države u autorskom tekstu napravio paralelu između Srba u svojoj zemlji i u Hrvatskoj

D. MILINKOVIĆ

11. 08. 2022. u 08:00

NAKON premijera lažne kosovske države Aljbina Kurtija, koji bi da protera sve Srbe sa severa KiM, sada i Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, priziva "Oluju" za naše sunarodnike u ovoj državi.

МИЛО ПРИЗИВА ОЛУЈУ И У ЦРНОЈ ГОРИ: Председник суседне државе у ауторском тексту направио паралелу између Срба у својој земљи и у Хрватској

Foto: Tanjug

U autorskom tekstu namenjenom crnogorskom "biračkom tržištu" u kojem sebe promoviše u spasioca države, Đukanović je napravio opasnu paralelu sa Hrvatskom. Ne propuštajući da pomene dežurnu mantru o kleronacionalistima, "velikosrpskoj hegemoniji", i nekakvim mračnim planovima Beograda da pokori Podgoricu, on je ustvrdio da je "u našoj državi svaki Srbin jednakopravan građanin sa svakim građaninom Crne Gore druge nacionalnosti", a zatim ide zlokobno poređenje: "samo što lideri srpskih stranaka u Crnoj Gori svoju političku borbu vode na platformi državne politike Srbije i SPC kao njenog glavnog protagoniste":

- A, kao što znamo njihova platforma je "velika Srbija", bez Crne Gore i Crnogoraca.

Pogubnost te platforme su, recimo, Srbi u Hrvatskoj apsolvirali. I svoje mesto pod suncem, u svojoj državi Hrvatskoj, traže i nalaze svojom pameću. U Crnoj Gori nažalost još nisu. Lideri Srba vođeni svojim karijerističkim i materijalnim interesima konstruišu navodnu ugroženost Srba u Crnoj Gori da bi našli sebi posla za koji su i dobro nagrađeni iz Beograda i Moskve. Jedna generacija za drugom. I tako unedogled.

Jadno i inferiorno. Ali, unosno. Sve dok ima ko u Beogradu da plaća velikosrpske iluzije.

Foto D. Milovanović

Poruke Đukanovića izazvale su burne reakcije u Crnoj Gori, ali i Srbiji, gde se ove opasne izjave tumače njegovom željom da se po svaku cenu održi na vlasti, ali i da izbegne da se nađe na udaru borbe protiv kriminala i korupcije koja se poslednjih nedelja najavljuje u Podgorici.

Istoričar Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže da Đukanović očigledno pokušava da podigne tenzije i zaoštri situaciju u Crnoj Gori, svestan da mu se podrška ubrzano osipa:

- Đukanović je očigledno razočaran što protesti protiv Temeljnog ugovora koji je premijer Dritan Abazović potpisao sa SPC nisu dobili na masovnosti i sada pokušava da zapaljivim izjavama ojača "dukljanski blok" i izazove incidente, ne bi li preokrenuo trend pada rejtinga, i njegovog lično i DPS, stranke koju vodi. Pritom, očigledno je da se on plaši ozbiljne borbe protiv kriminala i zato mu je potreban haos, kako bi se Abazovićeva vlada srušila.

"Komite" se ističu antsrpstvom, Foto D. Milovanović

Graovac ukazuje i da se Đukanovićev istup nadovezuje na napade koji konstantno stižu iz Zagreba, Prištine, dela političkog Sarajeva:

Foto Vlada CG, gov.me

- Sve je to deo istog paketa, sa ciljem da se Srbija predstavi kao remetilački faktor na Balkanu i proruska marioneta. Tim etiketama prizivaju odmazdu Zapada protiv naše zemlje i preporučuju se da u takvim eventualnim akcijama i sami učestvuju. Đukanovićeva paralela sa "Olujom" je besprizorna, puna mržnje i sračunata da se izazove što dublji razdor između Srba i Crnogoraca.

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", kaže za "Novosti" da su Đukanovićeva poređenja situacije u Crnoj Gori i dešavanja u Hrvatskoj u najmanju ruku neumesna, bezobrazna, ali i preteća:

Foto: Printscreen

- Ovo nije samo grubo prema Srbima u Crnoj Gori, nego i prema nama, Srbima iz Hrvatske, koji smo doživeli strašne ustaške zločine. Hrvatska pokušava da sprovede reviziju istorije, da Jasenovac prikaže radnim logorom u kojem su se izvodile opere, a ne stravični zločini, i koji je, po njima, tek u vreme partizana i komunista postao logor smrti. Kao što su nekada Srbima u Hrvatskoj poručivali da se "uzmu u pamet", sada i Đukanović, u sličnom maniru, zlokobno poručuje Srbima iz Crne Gore da bi trebalo da prihvate taj narativ Crne Gore kao države većinskog crnogorskog naroda ili će se loše provesti.

Predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević predviđa da će Đukanović kao, kako kaže, njegov idol kralj Nikola, pobeći iz zemlje sa opljačkanim blagom:

- Đukanović je svestan da DPS nestaje i ekstremizmom pokušava da podigne sebi cenu kod stranih mentora i obezbedi imunitet od krivičnog gonjenja.

KRIVOKAPIĆ: OSTAVIO SPRŽENU ZEMLjU

OGLASIO se i bivši crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji je rekao da Đukanović u autorskom tekstu poziva na jedinstvo Crnogorce, umesto da im predoči plan vraćanja pokradene Crne Gore:

- Zabrinjava činjenica da jedan autokrata počinje da daje časove o demokratiji i slobodnoj volji građana, kada postoje mnogobrojni dokazi o njegovom načinu poimanja demokratije, bukvalno u stilu: Sve se može kupiti. Gospodine Đukanoviću, Vi i Vaši prethodnici ste ostavili sprženu zemlju. Vi tobož o pomirenju, a sve ste nas zavadili, jer Vam je u jednoj ruci vatra, a u drugoj voda.

Foto DF

SENKA NESLAVNE PROŠLOSTI

IZ pokreta "Evropa sad" poručili su da je Đukanović "ušao u konačnu fazu političkog nestanka", da je "njegova svest odvojena od realnosti" i da je "svetlosnim godinama daleko od bilo kakve mere patriotizma":

- Šef DPS, poznat javnosti po uspostavljanju tridesetogodišnjeg autoritarnog režima, učešću u ratovima devedesetih, uništenju kompletne crnogorske privrede, konstantnom potkazivanju državnih neprijatelja i izdajnika, te nervoznom i bahatom ponašanju, danas je ušao u konačnu fazu političkog nestanka, predstavljajući se kao potrošena, na momente čak i tužna senka neslavne prošlosti. Samosažaljenje novokomponovanog kolumniste imaće značaj samo kao još jedan prilog u arhivi besprizornih istupa šefa DPS, a komentar zaslužuje jedino jer je zaogrnut, na sreću ne još dugo, autoritetom predsednika države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad