"GRUŽA 2022" Vučić: Hvala vam što ste uvek uz svoju zemlju (VIDEO)

Novosti online

22. 07. 2022. u 10:00

NA brani na jezeru Gruža završena je pokazno-taktička vežba Ministarstva unutrašnjih poslova "Gruža 2022", kojoj prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ГРУЖА 2022 Вучић: Хвала вам што сте увек уз своју земљу (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Obraćanje predsednika

- Hvala vama koji ste učestvovali u ovoj napornoj i zahtevnoj vežbi, posebno u ovakvim vremenskim uslovima. Hvala vam što ste uvek tu da budete uz svoju zemlju. Očuvanje sigurnosti i bezbednosti je od presudnog značaja. Vi ste važni i mnogo vredite svojoj državi -  kazao je predsednik.

- Ocenjujem vežbu sa vrlo dobro. Živela Srbija - dodao je Vučić.

- Mi smo malo imali strah dok je trajalo, ali su momci obavili izvanredan posao. Mogli ste videti u prikazu tehnike, da nam još nedostaju neke stvari, posebno za noćna dejstva. Zaista sam zadovoljan, tehnika je impresivna.

Foto: Tanjug

O pisanju hrvatskih medija

O pisanjima u hrvatskim medijima, koji kažu da je Vučić juče „divljao“ na sajmu naoružanja, da je Plenković „razbio četnika“, predsednik kaže da su hrvatski mediji pre tri dana pisali da Vučić „nije ni č od četnika“:

- U mojoj porodici na žalost ili sreću nije bilo ni četnika ni partizana, stradali su samo zato što su Srbi. Nemam nikakav problem sa tim. Ja da ih vređam neću, mislim da su pokazali svoje lice. Kako sam to divljao juče? Zato što sam rekao da ćemo da izvozimo oružje. Da ih obavestim uložićemo u namensku još 100 miliona evra. Oni su napisali toliko tekstova o meni, mislim da o svim Srbima nisu toliko pisali. Dok oni mene napadaju, znam da sam uradio pravu stvar - kazao je Vučić.

Vučić je kazao da hrvatskim medijima ne bi bilo divljanje samo ako bi govorio „Za dom spremni“ ili izgovorio druge fašističke ili nacističke pozdrave.

Foto: Tanjug

O slučaju Jovanjica

- Svi su znali da moj brat nema nikakve veze sa tim. Tri godine napisali su desetine hiljada stranica protiv moje porodice. Posle tri godine, svima je jasno da je laž. A šta ćemo sa te tri godine, kako je bilo svima nama, Andrejevoj deci. Sada imamo i zvanične izjave da je to bila laž od početka. Hoće li neko da kaže izvinite. Stavite svoga supruga, brata na tu poziciju. I da posle tri godine saznamo da su svi akteri rekli da je to bila laž. Šta posle tri godine muka od svih jezivih laži. Uvek istina izađe na videlo - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug

"Biće brojnih promena u vladi"

Na pitanje o kritikama nekih medija zbog toga što Vučić i dalje ne objavljuje sastav nove vlade, predsednik kaže da neće puno o tome da govori, da je to pitanje za mandatara i da je siguran da će u Vladi biti brojnih promena.

- Siguran sam da će biti brojnih promena, mora da bude nove energije, novog zanosa - istakao je predsednik i dodao da niko ne mora da bude u Vladi samo zato što misli da mora biti 10 ili 20 godina.

Foto: Tanjug

"Moramo da čuvamo mir"

Komentarišuću posetu Petera Sijarta Moskvi, i najavu Sergeja Lavrova da će razmotriti mađarski zahtev za dodatne količine gasa, na šta EU nije reagovala, Vučić je u Gruži rekao da je pratio njihov jučerašnji susret, da su imali dobar sastanak, i da po tom pitanju nema šta da kaže.

- Što se tiče gasa, mi svoje probleme rešavamo, značajnim sumama novca i rešićemo. To je za građane važno - naglasio je Vučić.

Kada je reč o izostanku evropskih primedbi, konstatovao je da to obično tako ide:

- I da sutra dođe Lavrov u Beograd, opet bismo mi bili glavna vest, od Karla Bilta do Florijana Bibera, koji misle da imaju pravo da drže pridike Srbiji, a koji će uvek da ćute o onome što se zbiva u EU.

Predsednik je istakao da je važno da sami jačamo svoju zemlju, da uvek imamo dovoljno novca, da ni od koga ništa ne čekamo, da možemo da kupimo sve što nam je potrebno.

- Zato je važno da gradimo i čuvamo mir, i ponašamo se tako da najveća zamerka Srbiji može da bude ta što su se, zamislite, usudili da polože venac i cveće na mesto na kome su pobijene stotine hiljada Srba tokom Drugog svetskog rata.

Foto: Tanjug

O poseti egipatskog predsednika

Odgovarajući na pitanja novinara o poseti egipatskog predsednika, Vučić kaže da je važno razvijati prijateljske odnose sa najvećom mediteranskom zemljom i jednom od najznačajnijih afričkih i arapskih zemalja.

- Za nas je važno da razvijamo prijateljska zemlja. Egipat je jedna od najznačajnih zemalja, koja ima ogromnu ulogu. Verujem da smo položili temlje za nastavak dobre sradnje, koja će se odvijati u poljoprivredi, ali i namenskoj industriji.

O protestu u Novom Sadu

Predsednik je izjavio da je policija na protestu u Novom Sadu veoma blago reagovala i vodila računa da nikoga ne povredi i da nije učestvovalo ničije privatno obezbeđenje već obezbeđenje agažovano u skladu sa zakonom koje je štitilo objekat.

Istakao je da je tek jutros saznao šta se dešavalo kada je video dve naslovne strane.

- Nemojte da izvrćete stvari. Niko nije napao nekoga zato što je taj mirno stajao ili sedeo negde, već je reč o licima koja su već upadala u Skupštinu grada ili Skupštinu Vojvodine i bacali petarde i suzavce. Taj nivo demokratije nije dozvoljen nigde u svetu - kazao je Vučić.

- Juče to nije bilo privatno obezbeđenje već obezbeđenje angažovano u skladu sa zakonom koje štiti zgradu. Nikakva moja vojska, ne znam ni koja firma i ljudi, niti me to interesuje. Policija je bila toliko blaga i vodila računa da nikoga ne povredi i da jasnom merom odvraćanja upozori sve da nasilje i divljaštvo koje su već preduzimali neće biti dovozljno i ništa više - naveo je Vučić.

- Je l treba da pucamo kao u Holandiji i da koristimo vodene topove kao u zemljama EU - zapitao je Vučić.

Foto: Tanjug

Učestvovalo više od 200 policijskih službenika

Pored predsednika, vežbi je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ostali visoki rukovodioci MUP-a.

Tokom vežbe, više od 200 policijskih službenika, uz upotrebu najsavremenijih vozila i opreme prikazuje obučenost i sposobnost u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za život građana, privredu, ekonomiju i energetiku i to kroz sadejstvo sa kopna, vazduha i vode.

U akciji učestvuju pripadnici PU Kragujevac, Žandarmerije, Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i Helikopterske jedinica MUP-a.

Od opreme, u vežbi se koristi devet specijalnih i borbenih oklopnih vozila: M11, M15, Lazar 3, Hameri, Defenderi, kvadovi, helikopteri Gazela i X145M, borbeni desantni gumeni čamci Zodijak i desantni čamac Premaks.

Prikazuje se i rad snajperskih timova, ronilačkih timova sa desantnim čamcima, upadnih timova koji se iz helikoptera, koristeći tehniku „Fast rope“, spuštaju na branu i alpinističkim tehnikama, koristeći infrastrukturu brane, upadaju u otvore i prostorije brane.

Sve vreme podršku sa kopna i upad sa kopna vrše pešadijski timovi Žandarmerije.

Foto: Tanjug

Predsednik dobio poklone od Žandarmerije

Po završetku vežbe, predsednik Vučić dobio je od pripadnika Žandarmerije tri poklona - maketu države Srbije sa sedištima Žandarmerije, grb i dres na kome piše njegovo ime.

- Gledaćemo da u narednom periodu povećamo plate - kazao je predsednik i dodao "vidi se da su momci zaista spremni".

Foto: Tanjug

Vežba u pet etapa

Vežba se izvodi u pet etapa, od postavljanja uže i šire blokade brane, do potpunog savladavanja i neutralisanja terorista.

U prvoj fazi obavlja se postavljanje šire i uže blokade, a to su učiniti policijski službenici PU Kragujevac i Žandarmerije, dok se u drugoj fazi obavlja neutralisanje obezbeđenja brane (DTG) i u trećoj se izvodi koordinisan prilaz policijskih službenika objektu i postavljanje obezbeđenja i vatrene podrške upadnim timovima.

Foto: Tanjug

U četvrtoj fazi izvedena je koordinirana akcija upada u objekte, neutralisanje DTG-a i kontrola objekta, a u petoj identifikacija lica i pružanje pomoći povređenima i obezbeđenje lica mesta za vršenje uviđaja.

Scenario za vežbu podrazumeva da su branu na jezeru Gruža u selu Pajsijević zauzele snage DTG-a, bliske terorističkoj organizaciji ISIL, a po naređenju Direktora policije, snage Žandarmerije su angažovane u cilju neutralisanja DTG-a i vraćanje brane pod kontrolu snaga bezbednosti Republike Srbije.

Foto: Tanjug

U grupi DTG-a ima 25 do 30 osoba, sa minimum jednim terenskim motornim vozilom, streljačkim naoružanjem i improvizovanim ekslpozivnim napravama, a cilj im je širenje panike i straha i destabilizacija energetskog sistema Srbije, kao i rušenje brane ukoliko se ne ispune njihovi uslovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)