"ŽRTVE GENOCIDA SE PREĆUTKUJU I UMANJUJU" Linta: Anticivilizacijska odluka Hrvatske da zabrani Vučiću da poseti Jasenovac

Novosti online

17. 07. 2022. u 17:48

PREDSEDNIK Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije osuđuje anticivilizacijsku odluku Vlade Hrvatske da zabrani Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Spomen područje Jasenovac i oda počast srpskim žrtvama genocida.

ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА СЕ ПРЕЋУТКУЈУ И УМАЊУЈУ Линта: Антицивилизацијска одлука Хрватске да забрани Вучићу да посети Јасеновац

Foto: Tanjug

- Navedena odluka jeste jedan od mnogih dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom mračnom prošlošću, kao i da se planski zatire sećanje na genocid koji je NDH počinila nad srpskim narodom. U većinskom delu hrvatske javnosti ustaše se smatraju borcima za slobodu i nacionalno oslobođenje a NDH pravom i istinskom državom hrvatskog naroda.  Hrvatska akademija nauka i umetnosti i mnogi drugi u Hrvatskoj za najveću fabriku smrti na Balkanu u Drugom svjetskom ratu besramno koriste izraz „jasenovački mit“.

Linta podseća da se srpske žrtve genocida ne samo prećutkuju već se i radikalno umanjuju što predstavlja najdublje vređanje njihovih potomaka i čitavog srpskog naroda. Mnoga stratišta na kojima su masovno i sistemski mučeni i ubijani srpski civili nisu na dostojan način obeležena i zaštićena, niti su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani i sahranjeni u skladu sa običajima. Predstavnici hrvatske vlasti na skupovima iznose pronacističke izjave da ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10.4.1941. godine, što je datum kada je osnovana genocidna NDH.

Linta smatra da Srbija treba konačno da usvoji Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH i osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH i započne diplomatsku i političku borbu za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH. To, između ostalog, podrazumeva da Srbija traži da države potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i međunarodne organizacije u svojim parlamentima donesu rezolucije kojima se masovno istrebljenje Srba od strane ustaškog režima u NDH priznaje kao genocid.

Linta predlaže da se za Dan sećanja na genocid nad Srbima odredi Dan osnivanja Nezavisne Države Hrvatske – 10. april. Osnivanjem NDH započela je realizacija dugo pripremanog Plana istrebljenja i uništenja srpskog naroda na čitavom području današnje Hrvatske, BiH i Srema sve do Zemuna s ciljem stvaranja Velike Hrvatske bez Srba. Svakog 10. aprila građani Srbije bi dvominutnim stajanjem u tišini odali počast srpskim žrtvama u NDH. Pored toga, u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji na taj dan treba organizovati poseban školski čas u cilju upoznavanja učenika s izvršenim genocidom nad Srbima u NDH. Radio i televizijske stanice bi svakog 10. aprila emitovale program posvećen sjećanju na srpske žrtve genocida.

BONUS VIDEO - DOČEK ZA PREDSEDNIKA NA ODVRAĆENICI: Vučića pozdravio okupljeni narod

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave