VULIN ODGOVARA AMERIČKOJ AMBASADI: "Zašto je Srbima bilo uskraćeno pravo da sanjaju i budu veliki?"

Novosti online

11. 07. 2022. u 16:54

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin odgovorio je danas ambasadi SAD u Beogradu, koja je saopštenjem kritikovala njegove izjave tvrdeći da su one "suprotne Dejtonu".

ВУЛИН ОДГОВАРА АМЕРИЧКОЈ АМБАСАДИ: Зашто је Србима било ускраћено право да сањају и буду велики?

Foto: Ž. Knežević

- Veoma sam ohrabren iznetim stavom ambasade SAD u Srbiji da je Dejtonski sporazum uslov za postojanje Bosne i Hercegovine. To bez svake sumnje znači da će se uvažena ambasada SAD aktivno založiti da SDA Bakira Izetbegovića izbriše iz svojih programskih opredeljenja ukidanje Republike Srpske, kao i da će poštovana ambasada učiniti sve da se sva ovlašćenja oduzeta Republici Srpskoj vrate i da se ubuduće sprovode u skladu sa Dejtonskim sporazumom - istakao je ministar Vulin.

On se zapitao zašto Srbi mogu da budu ujedinjeni u Evropskoj uniji, a ne mogu u zajedničkoj državi, i istakao je da on "sanja san o ujedinjenju Srba, baš kao što su ga sanjali i njegovi preci.

Ministar je rekao da zna da prirodni proces ujedinjenja Srba traje vekovima i zna da će jednom biti i okončan, mirnim putem, bez nasilja i sukoba.

- Amerika se ponosi "američkim snom", pustite da i mi Srbi imamo svoj san. Amerika je postala velika na snu, zašto bi Srbima bilo uskraćeno pravo da sanjaju i budu veliki - odgovorio je ministar Vulin.

Podsećamo, američka ambasada je danas saopštila da Dejtonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost, ali i da ujedinjenje svih Srba u jednu državu nije u skladu sa ovim dokumentom.

Oni su naveli da komentari ministra Vulina o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i protivreče integraciji Srbije u evropske strukture.

- Dejtonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost. Sve vlade i svi predsednici Srbije su ga podržali. Komentari ministra unutrašnjih poslova o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom - naveli su iz ambasade.

BONUS GALERIJA: Obuka legendarne jedinice koja je oborila "nevidljivog"

BONUS VIDEO: ONI NAS ČUVAJU - Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri