LAJČAK: Odluka Prištine promenila teme, ne smemo da dozvolimo krizu

Tanjug

30. 06. 2022. u 13:41

SPECIJALNI predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas je nova situacija u odnosima Beograda i Prištine promenila i planove njegove posete.

ЛАЈЧАК: Одлука Приштине променила теме, не смемо да дозволимо кризу

Foto AP

On nije želeo da komentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Priština planira novu "Oluju" na severu Kosova.

- Imali smo jedan vrlo ozbiljan razgovor sinoć o situaciji i, naravno, potrebno je da tražimo rešenja putem dijaloga, a ne konfrontacijom - rekao je Lajčak novinarima.

Kaže da sada postoji nova situacija, koja mu je promenila i planove i teme.

- Ja sam došao u region da pripremam sledeći sastanak lidera i da govorimo o napretku i normalizaciji odnosa, sada treba da rešavamo ovu situaciju. Ne smemo da dozvolimo da dođe do neke krize - naveo je.

Lajčak se sastaje sa predstavnicima opozicije u zgradi Delegacije EU na koji su, kako se navodi, pozvani Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, koalicija "Moramo", Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se juče povodom novih odluka Prištine da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova "KM", "GL", "PR", "UR" i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana.

- Ovo se dešava zato što su bahati i arogantni, a mi nemamo nuklearno oružje ni naftu, pa mogu da nam rade šta hoće. Naš narod, razgovarao sam sa predstavnicima Srpske liste, neće to više da trpi. Neće da trpi upade njihovih jedinica. Dali su rok, i Priština planira opšti napad na sever Kosova 1. oktobra. I to narod treba da zna - rekao je Vučić. Oštre reči predsednika Srbije i poruke Zapadu i Prištini čitajte KLIKOM OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri