"ELEKTROSEVER" DOBIJA SAMOSTALNOST U SNABDEVANJU: Petković objasnio šta donosi dogovor postignut u Briselu

Novosti online

21. 06. 2022. u 13:54

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas u Briselu, gde su Beograd i Priština uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka dogovorili mapu puta o primeni sporazuma o energetici postignutog 2013. i 2015. godine, da "Elektrosever" dobija samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu pokrajine.

ЕЛЕКТРОСЕВЕР ДОБИЈА САМОСТАЛНОСТ У СНАБДЕВАЊУ: Петковић објаснио шта доноси договор постигнут у Бриселу

Foto Tanjug

Petković je istakao i da je dogovorom o mapi puta za sprovođenje sporazuma o energetici otvoren put za formiranje Zajednice srpskih opština, što je bio uslov vlasti u Prištini, a na čemu Srbija sve vreme insistira.

On objašnjava da je dogovoren skup koraka, rokova i odgovornosti obe strane, koji počinju da teku od trenutka davanja licence ”Elektroseveru” za snabdevanje električnom energijom, što podrazumeva i distributivne usluge izadavanja računa, naplata, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača.

- To znači da imamo samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu KiM. Time smo sačuvali mir i stabilnost, osigurali normalno snabdevanje električnom energijom, a u vremenu koje dolazi rešavaćemo i pitanja mnogih restrikcija na severu KiM, slabog napona električne energije i krenućemo u obnovu infrastrukture energetskog sistema na severu KiM - poručio je Petković.

On je u Brisel posebno naglasio da sve pravne obaveze, svakog potrošača na severu KiM počinju da teku od onog trenutka kada potpišu ugovor sa ”Elektroseverom” i podvukao da ”niko pre toga ne može ništa da naplati na severu KiM”.

- Sa snabdevanjem, sa distributivnim uslugama i činjenicom da će iz centralne Srbije ponovo moći da teče električna energija u pravcu severa KiM mi ćemo imati zaokružen sistem sanbdevanja severa KiM električnom energijom - zaključio je Petković.

On dodaje da se u dogovorenoj mapi puta napominje da će se u potpunosti poštovati sporazumi o energetici postignuti 2013. i 2015. godine i naglašava da će lično, sa predstavnicima Ministarstva energetike, na terenu pratiti implementaciju dogovorenog.

- Naši ljudi mogu da budu mirni i spokojni jer Priština više nema nikakav argument da će da upada u Valač, nasilno zauzima tu važnu trafostanicu i pravi nasilje na severu KiM ili isključuje ceo sever (pokrajine) i potrošače Srbe da nemaju struje. Sve to više nije moguće, a ”Elektrosever” će biti zadužen za snabdevanje električnom energijom na toj teritoriji - kaže Petković.

Petković je novinarima u Briselu pokazao i dva pisma koji predstavljau ”paket dogovora” o energetici koje potpisuje Lajčak, kojim se garantuje trajno prisustvo ”Elektrosevera” u Valaču i saglasnost ”Elektrosevera” o svakoj aktivnosti oko električne mreže na severu KiM odnosno saglasnost Energetske zajednice da ”Elektrosever” ima sposobnost da u potpunosti obavlja sve potrebne uslugu za snabdevanje električnom energijom potrošača sa severa KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove