PETKOVIĆ: Kurti jedini koji treba da promeni stav o dijalogu

Tanjug

27. 05. 2022. u 15:08

JEDINI koji treba da promeni stav o dijalogu sa Beogradom jeste Aljbin Kurti i konačno počne da ispunjava obaveze preuzete iz Briselskog dijaloga, saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

ПЕТКОВИЋ: Курти једини који треба да промени став о дијалогу

Foto Tanjug

- Očigledno su oskudni dometi Kurtijeve posete Sjedinjenim Američkim Državama, pa po svom oprobanom receptu u Srbima vidi dežurne krivce i metu kada god mu politička situacija u pokrajini ne ide na ruku - naveo je Petković u saopštenju.

Umesto, kako je rekao, ucena i želja poput nekakvog „uzajamnog priznanja", Kurtiju bi bolje bilo da u politički vokabular i političku agendu "vrati reči poput međusobnog razumevanja, kompromisa, dijaloga i poštovanja sporazuma, jer je to jedini i izvestan put normalizaciju prilika na prostoru KiM".

- Beograd ima svoj principijelni stav koji podrazumeva traganje za kompromisom u dijalogu, kao jedinim mehanizom za trajno i održivo rešenje na prostoru Kosova i Metohije, tako da Kurti neće moći svojom ucenjivačkom retorikom da promeni poziciju zvaničnog Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji se iskreno i nepokolebljivo bori da osigura trajni mir i stabilnost na ovim prostorima - navodi se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM podsetio je da se danas navršavaju 3.322 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština niti su sprovedeni brojni drugi sporazumi iz oblasti energetike.

Priština odbija da postupi po zahtevima Beograda i omogući pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji za koje postoje indicije da skrivaju tela nestalih i ubijenih Srba, podseća Petković.

Posle višednevne posete SAD, Kurti je, kako su preneli prištinski mediji, rekao da je tokom razgovora u SAD naglasio da dijalog sa Beogradom trebalo da se završi međusobnim priznanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KO JE TELOHRANITELJ MAKSIM? Senka Zelenskog - od optužbi zbog veze s moćnim oligarhom, do šefa Službe bezbednosti