KURTI SE NADA SASTANCIMA, ALI MU NE IDE NAJBOLJE: Ana Brnabić o "turneji" premijera lažne države po SAD i provokacijama na račun Srbije

Tanjug

20. 05. 2022. u 19:44

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić ocenila je danas da je poseta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela bila potrebna da bi, kako je rekla, građani Srbije videli da postoji suštinska i dubinska veza EU i Srbije, a ne samo pritisak.

КУРТИ СЕ НАДА САСТАНЦИМА, АЛИ МУ НЕ ИДЕ НАЈБОЉЕ: Ана Брнабић о турнеји премијера лажне државе по САД и провокацијама на рачун Србије

Foto: Profimedia

Premijerka je rekla da je zahvalna Mišelu na poseti i na tome što je, kaže, proveo značajno vreme u Beogradu.

- Ne slažemo se po svim pitanjima, ali su odnosi Srbije sa EU suštinski i strateški - rekla je Brnabić u emisiji na TV B92 i navela da je 70 odsto stranih, direktnih investicija u Srbiju iz zemalja članica EU, a da je oko 66 odsto našeg izvoza u EU.

Istakla je da je poseta Mišela i potpisivanje ugovora sa EU o dodatnih oko 85 miliona evra za ulaganje u srpski startap ekosistem i inovativne kompanije, najbolji način da se pokažu pozitivne strane saradnje EU i Srbije.

Brnabić je rekla da razgovori između Mišela i predsednika Vučića nisu bili nimalo laki i da su dvojica zvaničnika najviše razgovarali o temama o kojima Srbija i EU nisu saglasne, a u kojima je, kako kaže, predsednik Vučić argumentovano brani pozicije Srbije.

Premijerka je komentarisala i izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u kojoj je predsednika Vučića nazvao autokratom i navela da čovek koji je, kako kaže, Srbima na KiM u 2022. godini ukinuo osnovno ljudsko pravo, pravo na izbore, nema pravo da priča o autokratskim režimima.

- Kurti je na turneji u SAD u nadi da će uspeti da zakaže neki sastanak, a ne deluje mi da to ide tako najbolje. Jedino što ostaje je da napada Aleksandra Vučića koji je izvor njegovih frustracija - rekla je Brnabić.

Dodala je da je mnogo važnije za sve, pa i za albanski narod na KiM, da se Kurti fokusira na pregovore između Beograda i Prištine jer je to, naglasila je, jedini način da se obezbede mir i stabilnost i bolji kvalitet života svih koji žive na ovim prostorima.

BONUS VIDEO: ONI NAS ČUVAJU - Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina