KURTI SE NADA SASTANCIMA, ALI MU NE IDE NAJBOLJE: Ana Brnabić o "turneji" premijera lažne države po SAD i provokacijama na račun Srbije

Tanjug

20. 05. 2022. u 19:44

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić ocenila je danas da je poseta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela bila potrebna da bi, kako je rekla, građani Srbije videli da postoji suštinska i dubinska veza EU i Srbije, a ne samo pritisak.

КУРТИ СЕ НАДА САСТАНЦИМА, АЛИ МУ НЕ ИДЕ НАЈБОЉЕ: Ана Брнабић о турнеји премијера лажне државе по САД и провокацијама на рачун Србије

Foto: Profimedia

Premijerka je rekla da je zahvalna Mišelu na poseti i na tome što je, kaže, proveo značajno vreme u Beogradu.

- Ne slažemo se po svim pitanjima, ali su odnosi Srbije sa EU suštinski i strateški - rekla je Brnabić u emisiji na TV B92 i navela da je 70 odsto stranih, direktnih investicija u Srbiju iz zemalja članica EU, a da je oko 66 odsto našeg izvoza u EU.

Istakla je da je poseta Mišela i potpisivanje ugovora sa EU o dodatnih oko 85 miliona evra za ulaganje u srpski startap ekosistem i inovativne kompanije, najbolji način da se pokažu pozitivne strane saradnje EU i Srbije.

Brnabić je rekla da razgovori između Mišela i predsednika Vučića nisu bili nimalo laki i da su dvojica zvaničnika najviše razgovarali o temama o kojima Srbija i EU nisu saglasne, a u kojima je, kako kaže, predsednik Vučić argumentovano brani pozicije Srbije.

Premijerka je komentarisala i izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u kojoj je predsednika Vučića nazvao autokratom i navela da čovek koji je, kako kaže, Srbima na KiM u 2022. godini ukinuo osnovno ljudsko pravo, pravo na izbore, nema pravo da priča o autokratskim režimima.

- Kurti je na turneji u SAD u nadi da će uspeti da zakaže neki sastanak, a ne deluje mi da to ide tako najbolje. Jedino što ostaje je da napada Aleksandra Vučića koji je izvor njegovih frustracija - rekla je Brnabić.

Dodala je da je mnogo važnije za sve, pa i za albanski narod na KiM, da se Kurti fokusira na pregovore između Beograda i Prištine jer je to, naglasila je, jedini način da se obezbede mir i stabilnost i bolji kvalitet života svih koji žive na ovim prostorima.

BONUS VIDEO: ONI NAS ČUVAJU - Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)