PREMIJERKA BRNABIĆ PORUČILA U SKOPLJU: Srbija pouzdan partner Severne Makedonije i kad je najteže

Tanjug

18. 05. 2022. u 12:26

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je na premijerskom panelu na samitu "Makedonija 2025" u Skoplju da prvi prioritet u ovim teškim vremenima treba da budu mir i stabilnost i regionalna saradnja, kao i da jedino saradnjom zemlje Zapadnog Balkana mogu sebi da otvore prostor za dodatni rast i prosperitet u ovim teškim vremenima.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ ПОРУЧИЛА У СКОПЉУ: Србија поуздан партнер Северне Македоније и кад је најтеже

FOTO: Peđa Vučković

- Apsolutno prvi prioritet za nas je regionalna saradnja, održavanje mira i bezbednosti, jer u ovim izazovnim vremenima i krize to je jedini način i jedna od retkih stvari na koje mi u regionu možemo da utičemo, a to je naša saradnja. Ako sačuvamo mir i bezbednost, onda otvaramo sebi prostor za dodatni rast i prosperitet - poručila je Brnabićeva, koja boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Severnoj Makedoniji, na premijerskom panelu "Izgradnja prosperitetne budućnosti: Uloga regionalne saradnje".

FOTO: Peđa Vučković

Istakla je da je drugi prioritet ulaganje u obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj, a treći dalji razvoj digitalizacije.

Brnabićeva je istakla da tako možemo da nadomestimo zaostajenje i propušteno vreme koje smo imali od devedesetih godina prošlog veka i godine sa početka ovog veka i obezbedimo dinamičan rast.

Brnabićeva je podsetila da je Srbija sprovela nepopularne mere fiskalne konsolidacije 2014. godine, koje je uveo tadašnji premijer Aleksandar Vučić i naglasila da je srpska ekonomija zato prošla kovid krizu bez velikih problema.

FOTO: Peđa Vučković

Brnabićeva je rekla da je i ove godine Srbija imala u prvom kvartalu rast BDP-a od 4,3 odsto.

Novi informacioni sistem Otvoreni Balkan u Ohridu 7. i 8. juna

Brnabićeva je izjavila da će naredni sastanak u okviru inicijative Otvoreni Balkan biti održan u Ohridu 7. i 8. juna, na kome će biti predstavljen informacioni sistem za dobijanje jedinstvenog ID broja za zajedničke radne dozvole.

Brnabićeva je rekla da će tom sastanku u Ohridu prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

FOTO: Peđa Vučković

Po njenim rečima, novi informacioni sistem će omogućiti da građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije mogu da rade pod istim uslovima u sve tri zemlje.

To će, kako je rekla, značiti uspostavljanje zajedničkog tržišta rada, ali i veću konkurentnost privrede i ekonomije ove tri zemlje.

Istakla je da to znači stvaranje zajedničke budućnosti za mlađe generacije u regionu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu novog premijera Crne Gore Dritana Abazovića da ta zemlja podržava Otvoreni Balkan, rekla je da iskreno i duboko veruje da će tu regionalnu inicijativu prepoznati i drugi u regionu, ali da i od nas samih zavisi koliko će se to brzo dogoditi.

Navela je da su već postignuti konkretni rezultati u prethodnom periodu, posebno kada je reč o olakšavanju prelaska granice za građane i privredu.

BONUS VIDEO:

SA PREMIJERKOM U MUZEJU BUDUĆNOSTI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!