NEUTRALNOST NA ISPITU: U Beogradu teški razgovori predsednika Srbije sa visokim zvaničnicima američke administracije

D. M.

27. 04. 2022. u 09:00

KAO i prošlonedeljna poseta senatorskog trojca, i jučerašnji dolazak pomoćnice državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid u Beograd ima za cilj da ojača prisustvo Amerike na Balkanu, da oslabi uticaj Rusije u regionu, da se "pogura" zaokruživanje kosovske nezavisnosti, a od naše zemlje još snažnije zahteva da uvedemo sankcije Moskvi. Sve to komplikuje položaj Srbije, a tek sledi teška bitka za očuvanje naše neutralnosti.

НЕУТРАЛНОСТ НА ИСПИТУ: У Београду тешки разговори председника Србије са високим званичницима америчке администрације

Foto Tanjug

Prema našim informacijama, u nimalo lakim razgovorima sa srpskim državnim vrhom, Donfridova, koja je u poseti regionu zajedno sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta Gabrijelom Eskobarom, ponovila je tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekivanja Vašingtona od Srbije i kada je reč o Kosovu i našem odnosu prema ukrajinskoj krizi.

Ona je u Beograd došla sa jasno poznatim stavom da SAD očekuju konačan sporazum Srbije i Kosova o međusobnom priznavanju, a tu poruku prenela je i u Prištini, koja je bila njena prva stanica na balkanskoj turneji. Donfridova tokom posete KiM nije krila ni aspiracije Vašingtona da ceo region stane pod NATO kišobran.

Sa naše strane je zvaničnicima iz Vašingtona jasno predočeno da nismo spremni da ulazimo ni u kakve forme "međusobnog priznavanja" sa Prištinom i da rešenje mora da se traži kroz dijalog, uz uvažavanje srpskih legitimnih interesa.

Kako je posle sastanka saopšteno iz Predsedništva Srbije, teme su bile i energetska diverzifikacija i jačanje bezbednosnih i ekonomskih veza Srbije i SAD, a Vučić je tokom sastanka sa Donfridovom naglasio da je za našu državu od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i da u tom smislu unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike naše zemlje.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

- Naša strana je ispunila svoje obaveze, dok Priština uporno izbegava da sprovede svoje. Ni devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma i Plana implementacije, nije pokrenuto osnivanje Zajednice srpskih opština - rekao je Vučić, i naglasio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, jer smatra da je to jedini put da se otvorena pitanja reše i postigne obostrano prihvatljiv dogovor.

On je posebno istakao inicijativu "Otvoreni Balkan" kao primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, ukazujući da je to najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u EU, ali i prilika da dostignemo evropske standarde pre učlanjenja.

Donfridova je istakla da se SAD snažno zalažu da čitav region Zapadnog Balkana uđe u EU i ponovila da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike prema regionu. Pozdravljajući inicijativu "Otvoreni Balkan" i nameru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, pomoćnica državnog sekretara SAD je istakla da ova inicijativa predstavlja i priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona.

Za bivšeg šefa diplomate Živadina Jovanovića stalni pritisci na našu zemlju nisu iznenađujući, ali on ukazuje da Srbija treba da bude primer i inspiracija Zapadu, a ne da bude meta njihovih "kazni", jer jedini u Evropi nismo uveli nelegitimne i nehumane sankcije Rusiji. On upozorava da bi sankcije Moskvi lišile našu zemlju podrške ne samo Rusije, već i Kine, Indije, BRIKS i većine članica OUN koje znaju da nema povratka na vreme hegemonizma i dominacije.

Razgovorima na Andrićevom vencu prisustvovali su i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, kao i srpski šef diplomatije Nikola Selaković i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Donfrid se u utorak sastala i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a posle Prištine i Beograda, zvaničnica SAD posetiće BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

SKUP U OHRIDU

U OKVIRU inicijative "Otvoreni Balkan", Vučić je u utorak razgovarao putem video-linka i sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim. Dogovorili su se da se početkom septembra u Beogradu održi sajam turizma, vina i kulinarskih specijaliteta iz regiona. Zakazali su i susret na Ohridu u junu, kada će biti potpisan niz sporazuma o saradnji u oblasti kulture i turizma.

IZVOZ UVEĆAN STO PUTA OD 2010. GODINE

PREDSEDNIK Vučić je tokom susreta sa diplomatama iz SAD pozdravio prisustvo brojnih i značajnih američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji i dodao da postoji ogroman potencijal koji bi trebalo iskoristiti, pogotovo imajući u vidu odlične uslove koje Srbija može da ponudi potencijalnim investitorima: Srbija je u odnosu na 2010. godinu sto puta uvećala izvoz u SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

DORA BAKOJANI, SIN KOSTAS I NJIHOVI PRIJATELJI IZ PRIŠTINE: Zbog ličnih interesa zaboravila na istoriju i podržala naslednike terorističke OVK