PROFESOR MILOŠ KOVIĆ UPOZORAVA: Zapad nameće svoje viđenje srpske istorije

Novosti online

19. 04. 2022. u 16:08

PROFESOR istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković smatra da mnoge stvari ukazuju na usredsređen napor najuticajnijih zapadnih zemalja da nametnu svoje viđenje istorije srpskog naroda.

ПРОФЕСОР МИЛОШ КОВИЋ УПОЗОРАВА: Запад намеће своје виђење српске историје

N. Skenderija

Ković je na današnjoj tribini "Rat u Ukrajini - šta znači srpska neutralnost" rekao da na to, pre svega, upućuje revizija istorije Srba u zapadnim medijima i stručnoj literaturi.

On je ukazao da je i u optužnicama Haškog tribunala vidljivo često upuštanje u analize istorije srpskog naroda i navode o njegovoj istorijskoj odgovornosti.

Ković je naveo da se trend nametanja istorije ogleda i u umanjivanju broja srpskih žrtava i relativizaciji odgovornosti za zločine u dva svetska rata, u zabrani javnog dijaloga o istoriji srpskog naroda i u sudskom nametanju "istina" o istoriji odbrambeno-otadžbinskog rata od "kolonijalne NATO uprave".

On smatra da je cilj da se istorija upotrebi kao sredstvo opravdanja osvajačkih ambicija i izgradnje novih, poželjnih identiteta kojima bi bili ukinuti postojanje i sećanja srpskog naroda.

- Ti procesi najbolje se vide u identitetskoj politici zapadnih velikih sila u BiH, od vremena austrougarske okupacije, preko nemačke okupacije u dva svetska rata i Titove diktature, do današnje NATO okupacije - naveo je Ković.

Prema njegovim rečima, zanimljivo je da se veoma slični, istovremeni procesi mogu uočiti u interpetacijama istorije Ukrajine i u identitetskoj politici velikih zapadnih sila prema toj zemlji.

- Tamo se na ovaj način poništava pamćenje, pa i samo postojanje ruskog naroda. I tu je cilj asimilacija i uništenje kako bi se olakšalo političko i vojno pokoravanje. Čak su i koreni ovih nastojanja veoma slični - ocenio je Ković.

Tri srpska interesa o kojima nema pregovora

On smatra da u aktuelnim svetskim dešavanjima Srbi trebaju da sačekaju i da ne žure, ali i da nikako ne popuštaju kada je reč o nacionalnim interesima.

- Treba se ponašati realpolitički. Naš interes je opstanak celog Kosova i Metohije, opstanak Republike Srpske u njenim dejtonskim kapacitetima, kao i opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori. O svemu može da se priča, ali o ovome se pregovarati ne može - istakao je Ković.

Milomir Stepić: Rusija pokazala da je imperija

Naučni savetnik Instituta za političke studije Milomir Stepić smatra da srpski narod zbog svoje budućnosti mora ispravno da se opredeli u sadašnjem delikatnom istorijskom trenutku.

- Srpski činilac ne bi smeo da pogreši i, radi neizvesnog "evropskog puta", zauzme prozapadnu, odnosno antirusku stranu. Visoku cenu najpre bi platila Republika Srpska - ocenio je Stepić.

On je ukazao da je vojnom intervencijom u Ukrajini Rusija pokazala da je imperija i da njen cilj neće biti samo parcijalan, regionalni, već sveobuhvatan i globalni, a to je potiskivanje SAD kao dosadašnjeg hegemona iz Evroazije i redefinisanje geopolitičkog sistema.

- Ako Rusija postigne uspeh, logično je da se "efekat domina" oseti i na Balkanu - rekao je Stepić.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)