PREGOVORI U BEOGRADU OJAČALI BI NEUTRALNOST: Bili bi prigušeni pritisci Zapada i podignut ugled u međunarodnoj areni

D. Milinković

30. 03. 2022. u 09:00

BEOGRAD ima mnogobrojne preduslove - i geografske i političke i bezbednosne, da bude domaćin mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine.

ПРЕГОВОРИ У БЕОГРАДУ ОЈАЧАЛИ БИ НЕУТРАЛНОСТ: Били би пригушени притисци Запада и подигнут углед у међународној арени

Foto D. Milovanović

Organizacija razgovora diplomata dveju strana, uključujući i predsednike Vladimira Putina i njegovog imenjaka Zelenskog dodatno bi učvrstilo i spoljnopolitičku neutralnost Srbije, "utišalo" pritiske Zapada da zauzmemo stranu i podiglo ugled našoj zemlji na međunarodnoj sceni.

Ovako sagovornici "Novosti" komentarišu predloge koji se čuju u poslednje vreme da bi upravo u Beogradu mogli da se vode razgovori o završetku krvave krize na istoku Evrope. U razgovoru sa novinarima probranih srpskih medija, među kojima su bile i "Novosti", ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nije isključio mogućnost da naša prestonica bude mesto susreta dveju strana. On je poručio da je "Beograd sjajan grad, koji i sa stanovišta pozicije i njegovog statusa odgovara da se tu vode razgovori".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je naša zemlja, ako neko misli da je Beograd najbolje mesto za pregovore, spremna da to ponudi ruskim i ukrajinskim prijateljima:

- Što se Srbije tiče, mi bismo voleli da što pre dođe do mira. To bi bila najbolja vest na svetu. Ne mešamo se ni u šta. Ako neko misli da je Beograd najbolje mesto za pregovore, spremni smo.

Ovo, inače, nije prvi put da se Beograd pominje kao mesto takvog sastanka, što zbog svoje geografske pozicije, neutralne politike i visokog stepena bezbednosti koji se može garantovati diplomatama obeju strana. Takođe, ovakvi samiti su prilika da se Srbija i Beograd predstave u najboljem svetlu, kao i da budu prepoznati na političkoj karti Evrope i sveta.

Foto A. Stanković

Samit OEBS u Beogradu

Srbija ima iskustva u organizovanju mirovnih pregovora, pa je tako bila domaćin razgovora vlasti Avganistana i talibana, koji su prošli odlično, nije bilo curenja informacija, a obe strane imale su samo reči zahvalnosti za našu zemlju.

Nakon što su postignuti Minski sporazumi, o su u Beogradu, 2017. godine, iza zatvorenih vrata razgovarali američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker i ruski predstavnik Vladimir Surkov, što je i mogući motiv ministra Lavrova da Beograd predloži kao mesto pregovora.

Naš glavni grad je u bliskoj prošlosti još jednom bio mesto još jednog važnog susreta za smirivanje tenzija između velikih sila. Upravo u našoj prestonici, na marginama samita OEBS 2015, upriličen je prvi sastanaka šefova diplomatija Rusije i Turske, Lavrova i Mevluta Čavušoglua nakon obaranja ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici, kada je pilot poginuo.

Foto: Profimedia

Mevlut Čavošoglu i Sergej Lavrov

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost veruje da bi održavanje mirovnih pregovora u Beogradu donelo samo korist našoj zemlji:

- Ako bismo postali deo pregovaračkog procesa Ukrajine i Rusije suštinski bi naša pozicija neutralnosti dobila na značaju i na podršci na širokoj međunarodnoj sceni. Tretirali bi nas kao zemlju koja i zaslužuje tu poziciju nezauzimanja strana i poštovanja principa međunarodnog prava. Za nas bi pregovori u Beogradu možda bili i spasonosno rešenje za našu političku neutralnost, koja bi bila ojačana. Posebno imajući u vidu prilično hladan odnos Zapada koji nas stalno pritiska da uvedemo sankcije Rusiji.

Graovac kaže da lično ne daje velike šanse da ruska i ukrajinska strana pregovaraju u Srbiji, jer misli da će Kijev tražiti da domaćin bude zemlja koja je više naklonjena njima nego Rusima, a ne neko ko, poput naše države, ima potpuno izbalansiran stav - nismo uveli sankcije Moskvi, ali smo podržali teritorijalni integritet Ukrajine i glasali za rezoluciju Generalne skupštine UN koja osuđuje rusku vojnu operaciju.

Foto Z. Jovanović

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da bi pregovora u Beogradu bili - najbolji za sve:

- Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, korektne sa Zapadom i nije pokidala veze sa Ukrajinom. Mogli bismo da budemo zemlja gde bi se mirovni pregovori održali na prihvatljiv način za sve. To je i simbolički važna stvar, jer smo mi prošli kroz sukobe i dobro znamo sve. Drugo je pitanje da li će Zapad to hteti, baš zbog tog elementa, jer ne žele da svet podsećaju na to da su izvršili agresiju na nas. A ako se ovde budu vodili pregovori, ni mediji ni svetska javnost neće moći to pitanje da zanemare - kaže Anđelković, i ukazuje da je sama činjenica što je Lavrov rekao da je Beograd prihvatljiv kao mesto za pregovore velika stvar za prestiž Srbije.

Foto Tanjug

Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova

I nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović ukazuje da je Beograd idealna destinacija za mirovne pregovore jer smo vanblokovska zemlja, nezavisna, vojno neutralna, bratska sa obema stranama i u prijateljskim odnosima i sa Rusijom i sa Ukrajinom.

- Ono što je rekao Lavrov je s jedne strane priznanje Srbiji, a s druge i neka vrsta "probnog balona" da se vidi kakva će biti reakcija Zapada na to da Beograd bude domaćin pregovora. Mi smo jedini neutralni teren u Evropi, a pritom smo i slovenska i pravoslavna zemlja, i to nas dodatno kvalifikuje da se upravo ovde vode razgovori dva najveća slovenska i pravoslavna naroda. Ovde bi, po meni, bila najbolja atmosfera za njihove napore da postignu kompromisno rešenje jer na srpskoj strani ne postoje nikakve kalkulacije, niti interesi, jedini interes je da pomogne da se dve slovenske zemlje, na terenu treće slovenske zemlje, dogovore da izbegnu sadašnji tragični međusobni položaj i da nađu rešenje koje bi zauvek otklonilo mogućnost ponavljanja takvog položaja. Dosta su pokušavali na drugim terenima, ali ovde su domaći uslovi, ovde bi bio razgovor dveju strana u atmosferi koja relaksira i na taj način im direktno pomaže, a ne doprinosi podržavanju nepoverenja dveju strana - smatra Jovanović.

Slavenko Terzić

Slavenko Terzić, bivši ambasador u Moskvi

 

TERZIĆ: EVROPA SRLjA U ĆORSOKAK

NEKADAŠNjI ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić smatra da bi Beograd bio dobar domaćin mirovnim pregovorima, da je Moskva spremna na to, ali da ne zna da li je Kijev.

- Moskva ne pregovara samo sa Kijevom, već i sa SAD i EU, koje stoje iza pozicije Ukrajine. Ne očekujem da će Zapad pozdraviti takvu ideju imajući u vidu njihov stav prema Rusiji, ali i uverenje da Srbija drži rusku stranu. Zapad se ponaša iracionalno, sva ta histerija prema Rusiji je neverovatna i nepojmljiva. Bez razgovora Rusije i SAD, Rusije i EU, nema mira u Evropi. A ako se nastavi ovaj trend sa strane Zapada, bojim se da će Evropa doći u ćorsokak, i ekonomski i politički.

BAJDEN SUVIŠAN ZA STOLOM

POVODOM spekulacija da bi u Beogradu mogli biti organizovani ne samo mirovni pregovori Rusije i Ukrajine, nego i njihova završnica, odnosno susret Putin-Zelenski, kojem bi mogao da prisustvuje i Bajden, Vladislav Jovanović kaže:

- Mislim da treći za tim stolom, u ovom trenutku nije potreban, on bi bio samo komplikator. A posle diskvalifikatorskih izjava Bajdena o Putinu teško je da će do njihovog susreta doći u skorije vreme. Prvo treba da se sanira šteta koju je naneo Bajden svojim nekontrolisanim ocenama na račun ruskog kolege. To traži određeni diplomatski rad i pripremu terena.

Džozef Bajden / Foto AP

Džo Bajden

 

TURSKA SE VISOKO KOTIRA

U DIPLOMATSKIM krugovima kao lokacija u kojoj će se nastaviti pregovori, pa čak i doći do susreta Putin-Zelenski, visoko se kotira Istanbul, odnosno Ankara. Ukrajina Tursku smatra svojim saveznikom, iako Ankara nije uvela sankcije Rusiji, ali isporučuju Ukrajincima oružje i podržavaju krimske Tatare. Turska je prihvatljiva i za Zapad jer je članica NATO.

Foto Tanjug/AP

 

TALIBANI OSTAVILI BARUT NA STOLICAMA

IVICA Dačić svojevremeno je otkrio da je Beograd, dok je on bio šef diplomatije, tri puta organizovao mirovne pregovore između vlasti Avganistana i talibana, koji su ocenjeni kao uspešni i obe strane su bile zahvalne:

- Atmosfera je bila korektna, bilo je napretka, proglašeno je i primirje. Zanimljivo je da su na mestu gde je sedeo jedan od talibanskih predstavnika pronađene barutne čestice, što znači oni direktno sa fronta dolazili na pregovore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)