VUČIĆ I ORBAN ZAJEDNIČKOM VIZIJOM ISPISUJU ISTORIJU: Srbija i Mađarska proživljavaju najsvetlije stranice svojih bilateralnih odnosa

Jovanka Simić

27. 03. 2022. u 08:15

SRBIJA i Mađarska uvek mogu da računaju jedna na drugu - zajednička je poruka koju već nekoliko godina svojim sunarodnicima šalju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban.

ВУЧИЋ И ОРБАН ЗАЈЕДНИЧКОМ ВИЗИЈОМ ИСПИСУЈУ ИСТОРИЈУ: Србија и Мађарска проживљавају најсветлије странице својих билатералних односа

Ljubomir Aleksov, predstavnik Srba u Parlamentu Mađarske, Foto D. Dozet

Ova dvojica lidera pravnici su po obrazovanju. Jedan je rođen u srpskom prestonom gradu Beogradu, a drugi u Stolnom Beogradu (Sekešfehervaru), drevnoj prestonici mađarskih kraljeva a danas devetom po veličini gradu u Mađarskoj. Zajedničkom vizijom uspeli su ono što brojnim generacijama njihovih predaka nije polazilo za diplomatijom - ubedili su Srbe i Mađare da strateško prijateljstvo i bliska komšijska saradnja vode oba naroda u kvalitetniju budućnost poput najbržeg voza. I to bez stajanja i presedanja.

Zahvaljujući Vučiću i Orbanu, kako je početkom ove godine prilikom susreta sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom primetio srpski šef diplomatije Nikola Selaković, Srbija i Mađarska proživljavaju najsvetlije stranice u istoriji svojih bilateralnih odnosa u obostranoj želji da se taj uspon nastavi i u narednim godinama.

Beogradska crkva u Sent Andreji, Foto

Dan od kojeg će zavisiti dalji uspon srpsko-mađarskih odnosa, a samim tim i položaj Mađara u Srbiji i Srba u Mađarskoj je 3. april, kada će glasači obeju država izaći na birališta. Srbija će u redovnom izbornom ciklusu izabrati predsednika države, a ukoliko pobedi Vučić biće to njegov drugi uzastopni predsednički mandat. Srbi će istog dana na redovnim izborima birati Skupštinu glavnog grada, a vanredno i novi saziv republičkog parlamenta.

Orban se na redovnim parlamentarnim izborima nada četvrtoj uzastopnoj pobedi svoje stranke FIDES, koja je u prethodna tri izborna ciklusa, od 2010. godine, u Skupštini Mađarske (199 mesta) imala dvotrećinsku većinu.

Na izborima sledeće nedelje FIDES će se prvi put suočiti sa ujedinjenom opozicijom.

Predvodnik bloka nastalog od šest opozicionih partija (od liberalne levice do krajnje desnice) je konzervativac Piter Marki Zaj.

Srpska gimnazija "Nikola Tesla" u Budimpešti, Foto D. Dozet

Dok Orbanove pristalice podržavaju njegovu odbranu nacionalnih interesa, hrišćanski identitet i izbalansiranu politiku prema ratu u Ukrajini ("Nijedan Mađar ne sme da bude između ukrajinskog nakovnja i ruskog čekića"), opozicija propagira tesnu vezu sa EU i Zapadom.

Nesumnjivo, na biračkom tasu sa obe strane srpsko-mađarske granice vagaće se i višegodišnja plodna ekonomska saradnja dveju država, kao i zajednički projekti u privredi, ali i u oblastima infrastrukture i energetike. Trgovinska razmena u 2021. godini dostigla je istorijski maksimum od dve milijarde evra, što Mađarsku, uz Nemačku i Italiju, svrstava na vrh liste naših partnera iz Evropske unije.

Od izuzetnog je značaja i izgradnja brze pruge koja će do 2025. godine povezati Beograd i Budimpeštu, a strateški značaj letošnjeg spajanja gasnih cevi Balkanskog toka na granici kod Horgoša jasno se ispoljava u aktuelnoj globalno dramatičnoj energetskoj situaciji zbog rata u Ukrajini.

Kretanje "Sokola" stiskom ruke ozvaničili Vučić i Orban, Foto N. Karlić

Na zajedničke investicije Orban i Vučić osvrnuli su se i prošle nedelje u kupeu najmodernijeg voza "Soko", koji je za svega 33 minuta "preleteo" brzu prugu od Beograda do Novog Sada. Dvojica lidera dogovorila su se da u ovom teškom geopolitičkom trenutku Srbija i Mađarska prve priteknu jedna drugoj u pomoć i da, uprkos svim izazovima, sačuvaju mađarsko-srpsko prijateljstvo i mir.

- Vaš predsednik i ja uložili smo mnogo truda proteklih godina da bismo izgradili prijateljstvo dve zemlje. Ubedili smo većinu Srba i Mađara kako najbrže da idemo napred, u budućnost. Dobio sam dobrog partnera. Sretao sam mnoge ljude koji samo govore a ništa ne rade, a Vučić je odlučan i precizan i zahvalan sam vašem predsedniku na tome - rekao je Orban srpskim novinarima.

Predsednik Srbije, uz ostalo, često naglašava i zahvalnost Mađarskoj na mađunarodnoj podršci našoj zemlji.

- Kad god je teško, kada mnogi naši prijatelji u Briselu i na drugim mestima spuste glavu, naši mađarski prijatelji podignu glas u odbranu Srbije i naših građana - rekao je Vučić.

Da su premijer Orban i ministar spoljnih poslova Mađarske Sijarto mnogo puta iskazali punu podršku Srbiji u Briselu na samitima EU, kao i na sednicama Saveta Evropske unije, za "Novosti" potvrđuje i Andor Deli, član SVM i nekadašnji sekretar za nacionalne manjine u Vladi Vojvodine, koji u Briselu zastupa FIDES.

- Delegacija FIDES-a u Evropskom parlamentu, čiji sam i ja član, godinama podržava napore Srbije na njenom evropskom putu. To radimo uz pomoć svih raspoloživih parlamentarnih instrumenata. Postavljali smo poslanička pitanja Evropskoj komisiji, na godišnje izveštaje Evropskog parlamenta redovno podnosimo amandmane kojima se prikazuju rezultati i uspesi Srbije u puno objektivnijem svetlu nego što to čine drugi poslanici. Takođe, prilikom glasanja u odborima i na plenarnim sednicama rukovodimo se našim ubeđenjem da Srbija zaslužuje nepristrasnu ocenu i što brže članstvo u EU - rekao je Deli za naš list.

Unapređeni odnosi dveju država odrazili su se i na položaj 10.000 Srba u Mađarskoj i oko 250.000 Mađara u Srbiji. Ljubomir Aleksov iz Lovre, jedinog mesta u Mađarskoj u kojem je srpski živalj i danas većina, u prethodna dva mandata predstavljao je Srbe u mađarskom parlamentu, a na predstojećim izborima ponovo je kandidat za tu funkciju.

- Pozitivan efekat mi osećamo već oko osam godina. Obnovljeno je deset naših hramova, a sada je u toku rekonstrukcija manastira Srpski Kovin, na 40 kilometara od Budimpešte.

Eparhiji budimskoj vraćena je gotovo sva njena imovina, uključujući i nekadašnje crkvene prostorije u Ulici Vaci u Budimpešti. Uređene su i naše kulturne ustanove u Sentandreji - kaže Aleksov za nedeljno izdanje "Novosti".

Naši sunarodnici se na srpskom jeziku i pismu obrazuju u školama u Lovri, Batanji, Segedinu, Teski i u peštanskoj Gimnaziji "Nikola Tesla". U ovoj zgradi se školuju deca od zabavišta do mature. Sve škole su obnovljene o trošku Mađarske.

PODRŠKA

SAVEZ vojvođanskih Mađara na čelu sa Ištvanom Pastorom samostalno izlazi na predstojeće parlamentarne izbore, ali je ova najuticajnija mađarska stranka u Vojvodini bezrezervno podržala Vučićevu predsedničku kandidaturu u želji da se nastavi decenijska saradnja između SNS i SVM. Srbi u Mađarskoj najavili su da će 3. aprila podržati Orbanov FIDES.

MOGUĆNOST GLASANjA U OBE ZEMLjE

NA predstojećim izborima dvojni državljani imaće mogućnost da glasaju u obe zemlje. Nešto više od 68.000 građana sa severa Srbije upisano je u mađarske biračke spiskove i oni su minule nedelje dobili koverte sa glasačkim, ali i sa referendumskim listićem.

Parlament Mađarske lane je, naime, usvojio zakon koji se protivi promovisanju u školama rodno osetljivih tema poput promene pola. Zakon nije blagonaklono dočekan u EU, pa je Orbanova vlada odlučila da zatraži mišljenje svojih građana na referendumu. Popunjene listiće glasači će moći da pošalju poštom u Budimpeštu ili da ih predaju mađarskom konzulatu u Subotici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave