NAPADI IZ PRIŠTINE I PODGORICE: Srbima brane da glasaju, blate crkvu i Beograd

S. S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

22. 03. 2022. u 09:00

SINHRONIZOVANI napadi koji poslednjih dana stižu iz Prištine i Podgorice ka Beogradu u ponedeljak su rezultirali najavama da Srbi neće moći da ostvare biračko pravo na izborima 3. aprila na teritoriji Kosova i Metohije, ali i na tri biračka mesta u Crnoj Gori - Beranama, Sutomoru i Budvi.

НАПАДИ ИЗ ПРИШТИНЕ И ПОДГОРИЦЕ: Србима бране да гласају, блате цркву и Београд

Foto Tanjug

Vlada u Podgorici odbila je zahtev srpskog Ministarstva spoljnih poslova da se otvore još tri punkta za izjašnjavanje naših državljana, pa će se na glasanje moći samo u srpskoj ambasadi u glavnom gradu i konzulatu u Herceg Novom. Istovremeno, premijer lažne države Aljbin Kurti ne prestaje sa ponavljanjem mantre da naši ljudi mogu glasati samo preko kancelarije "oficira za vezu sa Srbijom" i time želi da nametne da su Srbi na KiM dijaspora.

Zbog novonastale situacije, za danas je zakazana Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje će, kako je predsednik Aleksandar Vučić najavio, dobiti odgovor sa dalekosežnim posledicama.

- Iz regiona imamo svakodnevne napade na Crkvu, državu, sa željom da nas isprovociraju ne bi li Srbiju uveli u sukobe. Mislili su da je moguće da lažima zatru našu Srbiju, a čekali su priliku da izazovu sukob, misleći da je vreme za nove pogrome, proterivanje našeg naroda, rušenje naše zemlje. Srbija je dovoljno mudra i pametna. To rade jer znaju koliko smo snažniji od njih. Misle da je došlo vreme za naplatu svih računa i da je vreme da konačno unište Srbiju, jer nikad nijedna Srbija nije dovoljno mala i dovoljno slaba kako bi oni želeli. To vidite i iz Prištine i iz Podgorice. Tu dozu osionosti vidite i od pojednih zemalja u Evropi. Ono što je važno je da mi budemo potpuno jedinstveni. Uveren sam da ćemo sačuvati i mir i slobodu za naše ljude - istakao je Vučić i dodao da će "sva nesreća koja je svet zahvatila u okviru ukrajinske krize biti još veća i još teža, te ne isključuje veće sukobe od sukoba dveju zemalja".

Kako je naveo, "iz svega toga mi moramo da budemo isključeni da nas ovi neodgovorni iz regiona ne uvuku u tako nešto":

- Mnogo dece smo gubili u svim tim ratovima. Da nismo, bilo bi nas više nego Holanđana. Odgovornost je ključna reč za sadašnjost i budućnost.

A, poruke da je Srbija "mala Rusija", "marioneta Kremlja" i da je "ruski svet" na Balkanu "srpski svet" sinhronizovano su za vikend slali predsednik Crne Gore Milo Đukanović i Kurti. Ovaj potonji izjavio je da "Srbija imitira Rusiju, a da je predsednik Srbije marioneta Kremlja". Govoreći o preslikavanju ukrajinske krize na Balkan, uvezao je i da je na prostoru SSSR hobotnica sa Ruskom Federacijom u centru i pipcima kao što su Donbas, Krim, Pridnjestrovlje i Južna Osetija, a na teritoriji bivše Jugoslavije u centru je Srbija, a pipci su srpski entitet u Bosni, politički entitet u Crnoj Gori, koji ne priznaje njenu nezavisnost i nelegalne strukture na severu Kosova.

- Na 160 kilometara od Prištine je Ruski humanitarni cetar. Oni su srce hibridnog rata na Zapadnom Balkanu, a ovo nije zamena za rat, ovo je njegova priprema - rekao je Kurti i dodao da "su referendumi na Krimu i Donbasu sprovedeni kada su glasačke kutije bile u rukama ruskih naoružanih vojnika".

Istovremeno, Đukanović ne prestaje sa "upozorenjima" da je Srpska pravoslavna crkva "remetilački faktor i u Crnoj Gori i u regionu" i poručuje da je uzroka za rat "mnogo, a da bi se povod mogao naći u skoro svakoj zemlji".

U intervjuu za grčki list "Katimerini", Đukanović je naveo da je Crna Gora "već pet-šest godina pritisnuta velikosrpskom i ruskom destrukcijom i da se političkoj krizi ne nazire kraj.":

- Rusija obnavlja svoju istorijsku punoću, okuplja ruski svet u njegovoj sveukupnosti Rusa, Belorusa i malorusa, a mitropolit crkve Srbije u Crnoj Gori istovremeno izjavljuje da su događaji u Ukrajini posledice bezbožništva i da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina. Srpski popovi na društvenim mrežama kliču triput ura čečenskom predsedniku Kadirovu, koji je poslao svoje specijalce na Kijev. Proruske snage u Srbiji, Crnoj Gori, u Republici Srpskoj organizuju skupove podrške Putinu i slave "podvige" ruske vojske. Centri su u Beogradu i Banjaluci, odakle aktivnost šire na Crnu Goru i ceo region.

Istoričar i direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović kaže za "Novosti" da "Kurti i Đukanović stalno vrte istu ploču, sa namerom da pomognu opoziciji da pobedi Vučića na izborima 3. aprila, što se neće dogoditi":

- Srpski narod saradnike Kurtija i Đukanovića ne voli niti im veruje, jer je Vučić prepreka njihovim planovima o preuređenju Balkana, čemu teže od kada je Džozef Bajden postao stanovnik Bele kuće. Oni kao metu uzimaju SPC, koju neopravdano dovode u prekomernu vezu sa Ruskom crkvom, bez obzira na to što su to sestrinske crkve u okviru Vaseljenske zajednice. Dakle, ne postoje ni mali Srbi, ni mali Rusi, već samo srpski narod. Mali su samo oni koji koriste nesreću koja je zadesila Crnomorski basen za korist svojih izlapelih biografija, a takve su i Đukanovićeva i Kurtijeva.n

DODIK: RUSI MI POKAZALI VILU ZA MILA

MILORAD Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je da Đukanović naravno laže, komentarišući njegovu izjavu da Banjaluka i Beograd šire ruski uticaj na Balkanu i da "srpski entitet konstantno preti secesijom".

- Zvanična politika RS je ustavna pozicija u BiH. Nikakvih secesionističkih ni drugih aktivnosti u tom pogledu nema. Ne krijem da bih to voleo, ali u ovom trenutku to nije moguće. Đukanović glumi da je neki veliki političar. Ja ne komentarišem situaciju u Crnoj Gori. Ako je neko razvijao odnose sa Rusijom, to je Đukanović - rekao je Dodik i dodao da su mu u Rusiji pokazali i sliku "velike vile koja je bila predviđena i obezbeđena za Đukanovića kada ne bude bio u Crnoj Gori, ali su me možda zezali, a možda je i tačno".

On je dodao da će nastaviti da razvija dobre odnose sa Rusijom i da ne odustaju od gasovoda prema Banjaluci.

PETKOVIĆ: ŽELE DA IZNUDE PRIZNAVANjE

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da Priština i Kurti od početka žele da Srbima onemoguće da glasaju 3. aprila:

- Njihova jedina prava namera je da uslovljavanjem održavanja izbora pokušaju da nateraju Srbiju da prizna tzv. Kosovo. Zato je krajnje vreme da Kurti prestane da zamajava celokupnu javnost i međunarodnu zajednicu po pitanju njegove navodne dobronamernosti oko održavanja izbora, jer u njegove igre i laži više niko ne veruje. Beograd očekuje od zemalja Kvinte da se jasno i nedvosmisleno odrede prema ucenama i sabotažama Prištine, kao i kršenju osnovnih, građanskih i demokratskih prava Srba sa KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)