PUTINU NE ODUZIMAJU KLJUČEVE NOVOG SADA: U Srpskoj Atini neće se razmatrati zahtev Vojvođanskog kluba da se ruskom predsedniku oduzme zvanje

D. MILINKOVIĆ

16. 03. 2022. u 10:14

RUSKOM predsedniku Vladimiru Putinu neće biti oduzeto zvanje počasnog građanina Novog Sada, koje je dobio pre skoro deceniju i po.

ПУТИНУ НЕ ОДУЗИМАЈУ КЉУЧЕВЕ НОВОГ САДА: У Српској Атини неће се разматрати захтев Војвођанског клуба да се руском председнику одузме звање

Foto P. Milošević

Kako saznajemo, odbornici Skupštine grada Novog Sada najverovatnije neće ni uzeti u razmatranje zahtev Vojvođanskog kluba da se šefu Kremlja hitno oduzme status počasnog građanina, jer, kako su naveli iz ovog pokreta ruski predsednik toga "nije dostojan zato što vodi najsuroviji osvajački rat u Evropi od Drugog svetskog rata".

Sagovornici "Novosti" ukazuju da su ovakvi zahtevi besmisleni, pogotovo što dolaze od grupacije koja se godinama zalaže za separatističke ideje, a pod plaštom navodne veće autonomije Vojvodine, dok je Putin počastvovan "ključevima" Novog Sada upravo zbog njegovog ličnog i zalaganja Rusije u očuvanju celovitosti naše zemlje.

Zahtevima Vojvođanskog kluba, koji je nedavno tražio i uvođenje posebne nacionalnosti u Srbiji - Vojvođani - odmah se priključio i Aleksandar Olenik, sa manjinske liste "Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani", koju čine Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Zajedno za Vojvodinu.

Putinu je zvanje počasnog građanina Novog Sada dodelilo 12 gradova u Srbiji, i to u vreme vlasti Demokratske stranke, uglavnom tokom nekoliko meseci 2007. i 2008. godine. Ruski predsednik ovu povelju, osim Novog Sada, dobio je i od Loznice, Sombora, Apatina, Vrbasa, Raške, Vrnjačke Banje, Požarevca, Svilajnca, Ljubovije i Kikinde. Počasnim građaninom Kosova i Metohije, Putina su proglasili i delegati Skupštine zajednica opština KiM, na svečanoj sednici u Zubinom Potoku 2011. godine.

Ognjen Karanović, predsednik Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti", da grupacija koja traži oduzimanje statusa počasnog građanina Putinu pokušava da ostane vidljiva na političkoj sceni Srbije, ali i da ostvari neke simpatije kod pojedinih zapadnih ambasadora:

- Ovo je, po mom mišljenju, potpuno besmislena inicijativa. Postoje razlozi zbog kojih je Putin postao počasni građanin Novog Sada i drugih gradova u Srbiji. I to se dogodilo u vreme neke druge vlasti i možda tu treba da traže adresu zašto je to tada učinjeno. Imamo mnogo izazova pred kojima se kao država i društvo nalazimo i ovakvim trivijalnim stvarima ne bi trebalo da se bavimo.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da mnogo više prava ima Putin da bude počasni građanin Novog Sada i drugih mesta nego Vojvođanski klub da na bilo koji način deluje u ime Srbije:

- Putin podržava teritorijalni integritet naše zemlje na KiM, brani naše nacionalne interese u Republici Srpskoj vezano za "Dejton". S druge strane, Vojvođanski klub podriva teritorijalni integritet Srbije, sve vreme se zalaže za razna rešenja kojima bi i ovo što je ostalo od naše zemlje doveli pod znak pitanja. Vojvođanski klub i slične snage u Srbiji oličavaju ono najgore, u klasičnom smislu "petu kolonu" koja ruši ovu državu i njene nacionalne interese, dok je Putin globalni simbol otpora nepravdi koja nam je naneta u prošlosti i danas nam se nanosi kada je reč o Kosovu i Metohiji.

U LOZNICI, LjUBOVIJI I KIKINDI TITULU NIKO "NE PIPA"

MILAN Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija, gde je Vladimir Putin proglašen za počasnog građanina, kaže nam da nije pokrenuta nikakva inicijativa za eventualno povlačenje te odluke.

Ista je situacija i u Loznici. Zane Šaulić, odbornik u Skupštini grada, koji pripada skupštinskoj većini predvođenom SNS, kaže da je svojevremeno glasao da Putin bude proglašen za počasnog građanina i da ostaje pri tome.

- Niko od odbornika, niti bilo kog u Loznici nije pokretao pitanje preispitivanja te odluke, posebno ne iz kruga odbornika i vlasti i opozicije. Bilo bi to, u najmanju ruku, ružno i neozbiljno - kaže nam Šaulić.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin postao je počasni građanin Kikinde još 2008. godine i tako će ostati i dalje, jer u najvećem gradu na severu Banata niko nije pokrenuo inicijativu da mu se taj status oduzme. Predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan kaže da mu niko do sada nije dostavio takav predlog ili inicijativu niti je čuo da u gradu bilo kakva organizacija prikuplja potpise za peticiju ili bilo šta slično. (V. M. - R. Š.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)