NA STARTU I TRI DAME: Stranke i koalicije za učešće u trci za predsednika Republike prijavile osam kandidata

S. Rovčanin Tomković

15. 03. 2022. u 09:11

ZA predsedničku trku na izborima 3. aprila prijavilo se osam kandidata, među kojima su i tri dame.

НА СТАРТУ И ТРИ ДАМЕ: Странке и коалиције за учешће у трци за председника Републике пријавиле осам кандидата

Novosti

Ispred koalicije oko naprednjaka "Zajedno možemo sve", uz podršku socijalista i SVM, kandidovao se Aleksandar Vučić koji trči trku za svoj drugi mandat. Aktuelni predsednik diplomirao je na Pravnom fakultetu.

Pred birače će i dva univerzitetska profesora, i to Miloš Jovanović ispred koalicije NADA, koji predaje na Pravnom fakultetu, i dr Biljana Stojković (Moramo), redovni profesor Biološkog fakulteta. Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Zdravko Ponoš braniće boje tima "Ujedinjeni za pobedu Srbije", dok je profesor književnosti koji je nedavno odbranio i master rad na FPN "Reforme izbornog sistema Srbije - ideje, predlozi, koncepti" Boško Obradović, kandidat Patriotskog bloka oko Dveri.

Najmlađa među učesnicima je Milica Đurđević Stamenkovski ispred Zavetnika koja je diplomirala na FPN. U igri je još jedna dama Branka Stamenković (Suverenisti) koja je u biografiji napisala da prevodi knjige iz oblasti astrologije, ali i piše na ovu temu. Mišu Vacića predložila je Srpska desnica.

Prema pravilima, pobednik na izborima je onaj ko osvoji najmanje jedan glas preko 50 odsto izašlih birača. Ukoliko to nikome ne pođe za rukom u prvom krugu, organizuje se drugi sa dva kandidata koji su ostvarili najbolje rezultate ili više njih ukoliko ima onih koji su dobili jednak broj glasova. Novo glasanje biće održano 15 dana posle prvog "poluvremena".

Analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da su velike šanse da će Srbija dobiti predsednika u prvom krugu izbora.

- Ključna su dva pitanja - da li i u kojoj meri Vučić može da ponovi pobedu u prvom krugu sa izbora iz 2017. godine i da li i u kojoj meri kandidatura pojedinih opozicionih lidera može da podigne rezultat njihovih parlamentarnih i beogradskih lista - istakao je Stanković. - Ozbiljne trke između predsedničkih kandidata nema, jer je Vučić po rejtingu ubedljivo ispred ostalih kandidata. Pitanje je samo da li će osvojiti više od 50 odsto ukupnog broja izašlih na izbore u prvom krugu.

Oni koji budu želeli da koriste državni novac za kampanju imaće na raspolaganju oko 922 miliona dinara koliko je predviđeno budžetom.

RANIJE BILA VEĆA KONKURENCIJA

NA ranijim predsedničkim izborima, od 2000. godine, pa naovamo, samo je jednom, 2003. godine, bilo manje kandidata nego sada. Tada je trku za predsednika trčalo šest kandidata, dok ih je godinu ranije bilo 11. Kada se 2004. birao novi predsednik države, na startnoj liniji je bilo čak 15 predstavnika stranaka i koalicija. Godine 2008. bilo ih je bilo devetoro, 2012. - 12, a 2017. godine je u trku ušlo 11 takmičara.

REDNI BROJ 18. MARTA

BROJEVI pod kojima će se kandidati za predsednika naći na glasačkim listićima biće obelodanjeni 18. marta posle žreba. U jednom bubnju će se naći imena i prezimena, a u drugom brojevi. Najpre će se izvlačiti ime, a onda i broj pod kojim će biti na listiću. To znači da redosled predaje kandidature ne utiče na poziciju, pa može da se desi da kandidat koji je prvi doneo dokumentaciju bude poslednji na listiću i obratno.

UZASTOPNO DVA MANDATA

PREMA Ustavu Srbije, predsednik može biti isti u dva uzastopna mandata. To znači da aktuelni predsednik države Aleksandar Vučić, ukoliko sada pobedi na izborima i dobije još pet godina službe na Andrićevom vencu, neće imati pravo da se za funkciju predsednika kandiduje na sledećim izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)