NA STARTU 11 IMENA: Većina stranaka već istakla svoje adute za predsedničke izbore 3. aprila

S. S. R.

05. 03. 2022. u 10:00

UČEŠĆE u izbornoj trci za predsednika Srbije, 12. po redu od 1990. godine, zasad je najavilo 11 kandidata.

НА СТАРТУ 11 ИМЕНА: Већина странака већ истакла своје адуте за председничке изборе 3.  априла

Najavljeni kandidati

Republička izborna komisija objavila je obrasce za predaju kandidatura, a neke stranke su imena za potencijalne lidere Srbije istakle i pre nego što je predsednik parlamenta Ivica Dačić raspisao predsedničke izbore za 3. april, isti dan kada će stranke i koalicije ukrstiti koplja i za novi saziv Skupštine Srbije, nekoliko lokalnih parlamenata i vlast u Beogradu.

Naprednjaci će narednih dana na stranačkim organima i zvanično objaviti ime svog kandidata za predsedničke izbore, a očekuje se da to bude aktuelni predsednik Aleksandar Vučić. Njega će u borbi za drugi mandat, kako je ranije najavljeno, podržati SPS Ivice Dačića i Savez vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora.

Da će biti kandidat, među prvima je objavio novinar Srđan Škoro, koji će nastupiti ispred koalicije više pokreta okupljenih oko "Da se struka pita". Radikali još nisu doneli odluku o predsedničkom kandidatu. A, moguće je da se kandiduje i nekadašnji predsednik Boris Tadić, lider SDS.

Kandidat Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) biće Aleksandar Banjanac, generalni sekretar NKPJ. Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić i predsednik "Društva srpskih domaćina" braniće boje koalicije oko Reformističke stranke.

Patriotski blok oko Dveri kandidovaće Boška Obradovića, NADA Miloša Jovanovića, "Za ujedinjenu Srbiju" Zdravka Ponoša. U izbornu trku ulaze i tri dame - Milica Đurđević Stamenkovski - Zavetnici, Branka Stamenković - Suverenisti i Biljana Stojković, koja će biti kandidatkinja koalicije "Moramo".

Na poslednjim izborima 2017. godine takmičilo se 11 kandidata.

Pobednik u nadmetanju biće onaj ko osvoji jedan glas preko polovine od broja izašlih na glasanje. Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto, ide se u drugi krug. U njega ulaze dva najbolje plasirana kandidata.

Prvi izbori za predsednika Republike Srbije održani su decembra 1990. godine, kada je izabran lider SPS Slobodan Milošević. On je pobedio i decembra 1992. Naredni su održani septembra 1997, ali po tadašnjim pravilima nisu uspeli, jer je izašlo manje od 50 odsto upisanih birača. Na sledećem glasanju u decembru izabran je Milan Milutinović.

Zbog male izlaznosti poništena su dva glasanja u 2002. godini i jedno u 2003, da bi konačno 2004. godine, uz ukidanje pravila da na birališta mora da izađe najmanje 50 odsto upisanih birača, pobedio Boris Tadić, koji je 2008. dobio još jedan mandat. Njega je 2012. pobedio Tomislav Nikolić. Aleksandar Vučić je lider Srbije od 2017. godine.

Inače, iz budžetu je planirano da učesnici za kampanju dobiju ukupno 922 miliona dinara. Oko 369 miliona će biti podeljeno pre dana za glasanje na ravne časti kandidatima, a 553 miliona onima koju uđu u drugi krug ili samo pobedniku, ukoliko ga dobijemo u prvom krugu glasanja.

ŽREBOM DO BROJA NA LISTIĆU

STRANKE i koalicije uz ime kandidata treba da predaju i najmanje 10.000 overenih potpisa birača, najkasnije do 14. marta. Redosled kandidata na glasačkom listiću biće utvrđen žrebom. Brojevi će se izvlačiti iz bubnja. Na parlamentarnim i beogradskim izborima važi pravilo da se broj dobija na osnovu redosleda proglašenja izbornih lista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije