RUSIJU NE KRIVE ZA GENOCID: Proces pred Međunarodnim sudom pravde, povodom tužbe Kijeva, počeo bez prisustva "okrivljenih"

S. S. R.

07. 03. 2022. u 22:16

PREDSTAVNICI Rusije nisu se u ponedeljak pojavili u sudnici Međunarodnog suda pravde u Hagu, gde je počeo proces na osnovu tužbe Ukrajine protiv najveće zemlje sveta, u kojoj se zahteva da se Moskvi izda hitan nalog da zaustavi vojnu akciju. Kako Rusi nisu došli, saslušana je samo ukrajinska strana, a presuda će, kako je navedeno, biti doneta što je pre moguće.

РУСИЈУ НЕ КРИВЕ ЗА ГЕНОЦИД: Процес пред Међународним судом правде, поводом тужбе Кијева, почео без присуства окривљених

Zgrada Međunarodnog suda pravde u Hagu / Foto AP

Zvanični Kijev obratio se MSP tražeći da se prekinu vojne operacije započete 24. februara i da se pobiju tvrdnje Moskve da su krenuli u akciju radi "sprečavanja i kažnjavanja navodnog genocida u Lugansku i Donjecku", istočnom delu Ukrajine gde uglavnom žive Rusi. Administracija Zelenskog, iako su isticali da Rusija napadima sprovodi genocid nad ukrajinskim narodom, nije tužila komšije za to.

Rusija je obavestila sud da neće poslati delegaciju na usmeno saslušanje, pa je ono trajalo dan kraće od predviđenog. Njihov predsednik Vladimir Putin ponovio je nekoliko puta do sada da je ruska "posebna vojna akcija potrebna kako bi se zaštitili ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu", misleći na narod u istočnoj Ukrajini koji u najvećem broju govori ruskim jezikom, a on nije priznat kao zvaničan.

Ukrajina se obratila MSP pozivajući se na Sporazum iz 1948. o sprečavanju genocida, koji su potpisale obe zemlje. Ovaj dokument imenuje sud u Hagu za rešavanje sporova. Međutim, Rusija, kao ni Sjedinjene Američke Države nisu nikada priznale nadležnost ovog suda u svim slučajevima, već odlučuju pojedinačno, od procesa do procesa, da li će učestvovati ili ne. A, da bi se slučaj u potpunosti i u suštini sproveo, država koja tuži i kojoj se sudi mora priznati nadležnost pravosudne institucije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)