MEDIJSKA SLIKA JE POBOLJŠANA: Nadzorno telo za praćenje medija iznelo ocenu o prvih šest dana predizborne utakmice

Tanjug

07. 03. 2022. u 21:24

PRIVREMENO nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje ocenilo je da medijska slika u Srbiji pokazuje znake poboljšanja. Na konferenciji za medije u ponedeljak je predstavljen izveštaj tog tela za period od 15. do 20. marta

МЕДИЈСКА СЛИКА ЈЕ ПОБОЉШАНА: Надзорно тело за праћење медија изнело оцену о првих шест дана предизборне утакмице

Foto Tanjug

Predsedavajući tog tela Rade Veljanovski rekao je da nema nikakve sumnje da je sa stanovišta medijskog pluralizma učinjeno poboljšanje:

- Sve više se pojavljuju predstavnici opozicionih stranaka. Prvi put se dogodilo da su na informativnom programu RTS više bile zastupljene vanparlamentarne stranke, dakle one opozicione (26,15 odsto), dok su parlamentarne stranke bile zastupljene 24,93 odsto. Situacija je još bolja na RTV.

On je dodao da su razgovori sa javnim servisima i komercijalnim televizijama pokazali da ti mediji imaju probleme u radu pošto političari odbijaju da gostuju:

- Ponovo smo apelovali na predstavnike partija, organizacija i pokreta da se odazivaju na pozive za gostovanje, jer mediji ne mogu da obezbede politički pluralizam ako se politički predstavnici ne odazivaju ili biraju na koju će televiziju da odu.

Član nadzornog tela Srđan Miljković rekao je da je na javnim servisima u izveštavanju o prvih šest dana preovladavao neutralan ton, dok je drugačije na komercijalnim televizijama:

- Na TV Pink i B 92 raspoređena su po trećinu sva tri tonaliteta - po trećinu pozitivno, negativno i u neutralnom tonalitetu, na TV Hepi dominira negativno izveštavanje koje obuhvata polovinu, dok je druga polovina raspoređena na neutralno i pozitivno, na TV Prva je 52 odsto u neutralnom tonu.

Što se tiče kablovskih televizija, na N1 i Nova S dominiraju negativni tonovi (više od 50 odsto), dok je Al Džazira u 65 odsto slučajeva neutralna. TV Insajder je vreme posvetio samo jednoj izbornoj listi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna