OPOZICIJE SVE VIŠE NA RTS: Predstavljena analiza prisustva stranaka u programima televizija

V. N.

18. 02. 2022. u 20:54

ANALIZA Regulatornog tela za elektronske medije (REM) od 16. do 31. januara, pokazuje veće prisustvo vanprlamentarnih stranaka na programima svih televizija, osim na TV Hepi, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Privremenog nadzornog tela.

ОПОЗИЦИЈЕ СВЕ ВИШЕ НА РТС: Представљена анализа присуства странака у програмима телевизија

Foto Z. Jovanović

Srđan Miljković, iz REM, rekao je da je to telo pratilo javne servise, komercijalne televizije i televizije N1 i Novu S, navodeći da je u drugoj polovini januara primećeno veće prisustvo vanparlamentarne opozicije, konkretno na RTS, za oko 17 odsto. Prema njegovim rečima, RTS je u 81,35 odsto slučajeva izveštavao u neutralnom tonu, a takav trend je zabeležen i na RTV.

Miljković kaže da je primećeno veće prisustvo vanparlamentarne opozicije i na TV Pink, ali uglavnom u negativnom tonalitetu.

On je naveo da je TV Prva veću pažnju posvetila vanparlamentarnim strankama u iznosu od 22,35 odsto i da preovlađuje neutralni tonalitet.

Prema njegovim rečima, N1 i Nova S imaju ujednačen pristup pluralizmu, ali da dominira kritika vlasti, pa je, kaže, samim tim i tonalitet izveštavanja negativan.

Milun Todorović, iz Privremenog nadzornog tela, rekao je da je Savet REM 7. februara usvojio konačan tekst Pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom kampanje, a stupio je na snagu 12. februara, dok se primenjuje od raspisivanja izbora 15. februara.

Rade Veljanovski, iz Privremenog nadzornog tela, kaže da se u Pravilniku nalaze norme kada javni servisi mogu emitovati izborni program, bliže je uređen način informisanja o kandidatima u izbornoj kampanji, kao i način informisanja o toku i rezultatima izbornog procesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)