IZBORNE LISTE "KRIJU" GODINE: Stranke više ne navode datume rođenja uz imena kandidata za poslanike

S. S. R.

07. 03. 2022. u 10:12

POREĐENjA čija je stranačka lista za parlamentarne izbore 3. aprila najmlađa, a ko je dao prednost starijim i iskusnijim kandidatima, moraće da sačeka zvanične rezultate i dodelu mandata.

ИЗБОРНЕ ЛИСТЕ КРИЈУ ГОДИНЕ: Странке више не наводе датуме рођења уз имена кандидата за посланике

Foto A. Stevanović

Dosadašnje pravilo da uz kandidate ide i podatak o godini rođenja, izmenjeno je setom izbornih zakona. Stranke su predale liste sa imenima i prezimenima, zanimanjima i mestima odakle potencijalni tribuni dolaze. Podatak o godinama vidi se iz fotokopija njihovih ličnih karata i jedinstvenog matičnog broja, ali on ostaje uz dokumentaciju koja je doneta u Republičku izbornu komisiju i ne objavljuje se.

Tako će građani tek kada glasovi budu prebrojani i poslanici zauzmu svoja mesta u Skupštini Srbije, a na sajtu parlamenta bude objavljen novi saziv, saznati koliko ko ima godina.

- Prilikom podnošenja izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji obavezno se dostavlja dokumentacija - pismena saglasnost svakog kandidata da prihvata kandidaturu za narodnog poslanika na obrascu koji propisuje RIK, a koja sadrži njegovo ime, prezime, JMBG, zanimanje, mesto i adresu prebivališta kao i isprava očitane lične karte sa čipom, odnosno fotokopija lične karte bez čipa za svakog kandidata za narodnog poslanika - navedeno je u Zakonu o izboru narodnih poslanika.

Inače, proces predaje izbornih lista pojednostavljen je u odnosu na prethodne izbore, pa se sada, recimo, ne predaje ni uverenje o državljanstvu.

Do sada je RIK proglasio 13 izbornih lista koje ulaze u trku za poslaničke mandate u novom sazivu parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri