ZA KAMPANJU MESEC DANA: Srbija bira novog predsednik 3. aprila, istog dana i parlamentarni i beogradski izbori

S. S. R.

03. 03. 2022. u 10:00

IZBORNA trka za predsednika Srbije, 12. po redu od 1990. godine, juče je i zvanično počela i trajaće mesec dana.

ЗА КАМПАЊУ МЕСЕЦ ДАНА: Србија бира новог председник 3. априла, истог дана и парламентарни и београдски избори

Foto Tanjug

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je izbore za 3. april, kada će stranke i koalicije ukrstiti koplja i za novi saziv Skupštine Srbije, 13 lokalnih parlamenata i vlast u Beogradu.

- Želim da izbori proteknu u demokratskoj i fer atmosferi i da daju doprinos po stabilnost Srbije, budućnost Srbije i svih građana - rekao je Dačić, i poželeo učesnicima sreću i mnogo glasova, jer će "mišljenje građana biti vrhovni sudija".

Pobednik izbora biće ko osvoji jedan glas preko polovine od broja izašlih na glasanje.

Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto glasova, ide se u drugi krug. U njega ulaze dva najbolje plasirana kandidata. Rezultate izbora, Republička izborna komisija saopštava u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta i oni se objavljuju u "Službenom glasniku". A mandat predsedniku Republike počinje polaganjem zakletve pred Narodnom skupštinom.

Foto I. Marinković

Stranke i koalicije, uz ime kandidata treba da predaju i najmanje 10.000 overenih potpisa birača, najkasnije do 14. marta. Redosled kandidata na glasačkom listiću biće utvrđen žrebom, jer će se brojevi izvlačiti iz bubnja. Na parlamentarnim i beogradskim izborima važi pravilo da se broj dobija na osnovu redosleda proglašenja izbornih lista.

RIK je već doneo odluku da će listići za glasanje na izborima za predsednika Srbije biti plave boje, dok će kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biti boje cigle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

SAMO NA 2 SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana