ZA NAS JE KOSOVO DEO SRBIJE: Ministar odbrane Slovačke o zahtevima EU za priznanje naše južne pokrajine

J.S.

20. 02. 2022. u 17:29

UPRKOS sve učestalijim apelima Evropske unije da i njenih pet preostalih članica (Španija, Grčka, Rumunija, Kipar i Slovačka) koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova, to ipak učine, Republika Slovačka i dalje čvrsto stoji na stanovištu da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije.

ЗА НАС ЈЕ КОСОВО ДЕО СРБИЈЕ: Министар одбране Словачке о захтевима ЕУ за признање наше јужне покрајине

Foto: Novosti

Ovakav stav ponovio je slovački ministar odbrane dr Jaroslav Nađ minulog vikenda u Bratislavi tokom susreta sa direktorom Arhiva Vojvodine iz Novog Sada dr Nebojšom Kuzmanovićem i njegovim pomoćnikom Kristijanom Obšustom.

- Vlada i parlament Republike Slovačke kao i ja lično imamo apsolutno nepromenjivo mišljenje o nepriznavanju samostalnosti Kosova.To je permanentan stav spoljne politike Republike Slovačke nezavisno od sastava Vlade.- rekao je ministar Nađ dodavši da se taj stav zasniva na poštovanju osnovnih načela međunarodnog prava i proizilazi iz principa definisanja granica u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Direktor Arhiva Vojvodine dr Kuzmanović zahvalio se ministru Nađu na principijalnom stavu Republike Slovačke po pitanju statusa samoproglašene tzv. države Kosovo.

Kuzmanović je ministra Nađa upoznao sa arhivskim dokumentima o stradanju Slovaka u Drugom svetskom ratu na području Bačke i o podizanju spomenika slovačkom pesniku Adolfu Svatopluku Osvaldu, koji je poginuo kao dobrovoljac u srskoj vojsci 1876. godine kod Sremske Rače. Prilikom posete ministru su ujedno poklonjene knjige koje su izašle u sklopu izdavačke delatnosti Arhiva.

Tokom ove posete Slovačkoj direktor Kuzmanović je sa saradnicima posetio srpske memorijale iz Prvog Svetskog rata i odao poštu na groblju u Bratislavi u mestu Petržalka-Kopčani gde je sahranjen 51 vojnik iz Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, potom Mauzolej SHS u Trenčinu.

Ovde počivaju posmrtni ostatci 172 čoveka sa područja Kraljevstva SHS. U Trnavi je delegacija obišla i Srpsku pravoslavnu crkvu. I na kraju posete srpska delegacija posetila je groblje u Velikom Međeru, gde je sahranjeno preko 6.000 Srba sa prostora Crne Gore i centralne Srbije

Sastanak sa predsednikom Udruženja Srba u Slovačkoj Stanetom Ribičem, održan je 20.2. u Trnavi. U sklupu konstruktivnog razgovora konkretizovani su programi za 2022. godinu koji se odnose na produbljivanje kulturne saradnje i promovisanja srpske kulture u Republici Slovačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)