OTVORENA PRETNJA SRBIMA! Zastava terorista UČK okačena na ogradu crkve (FOTO)

Novosti online

31. 01. 2022. u 11:19

NA ULASKU u Veliku Hoču jutros je uočena zastava sa grbom i natpisom terorističke organizacije UČK, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

ОТВОРЕНА ПРЕТЊА СРБИМА! Застава терориста УЧК окачена на ограду цркве (ФОТО)

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kako se navodi, meštane ove srpske enklave u Metohiji posebno je uznemirila činjenica da je zastava okačena na ogradi ispod Crkve Svetog Jovana Krstitelja, na čijem se imanju nalazi spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima. Ovaj spomenik se i sam često nalazio na meti napada albanskih ekstremista, napominju u saopštenju.

- Nema sumnje da je posredi otvorena pretnja Srbima koji su ovde ostali da žive i da je cilj da im se naruši mir i oni obeshrabre u svojoj odluci da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima - ističu iz Kancelarije.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Indikativno je to, kako se dodaje, da ovakav incident dolazi u danu kada na Kosovo i Metohiju stižu visoki zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

- To otvoreno govori u prilog tome da mnogim Albancima nije stalo ni do dogovora ni do zajedničkog života sa Srbima i jedino na čemu posvećeno rade albanski ekstremisti jeste ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje Srba sa ciljem njihovog proterivanja sa Kosova i Metohije - ukazuje se u saopštenju.

Svi međunarodni akteri koji deluju na prostoru Kosova i Metohije, kao i institucije u Prištini, kako se navodi, moraju učiniti sve da se vinovnici ovog dela, ali i svih drugih etnički motivisanih incidenata privedu pravdi.

- Zabrinjavajuće je da je najveći broj etnički motivisanih napada na Srbe na KiM ostao nerasvetljen, što albanskim ekstremistima daje vetar u leđa za nove bezumne napade - poručuju iz Kancelarije.

Kako kažu, svaki napad na Srbe, njihovu imovinu i pravoslavne verske objekte dodatno je podgrejan i inspirisan izjavama političara iz Prištine, koji gotovo svakodnevno od srpskog naroda prave legitimne mete i raspiruju versku i etničku netrpeljivost.

- Pozivamo srpski narod u pokrajini da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju će i o ovom i svakom prethodnom incidentu i napadu izvestiti visoke zvaničnike EU i SAD, koji ove nedelje dolaze u Beograd, i tražiti konkretan odgovor na pitanje kako će obezbediti mir i sigurnost na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

(UŽIVO) VIHOR 2024: Sve spremno za veliku vojnu vežbu - očekuje se dolazak predsednika Vučića