DRŽAVA NE MOŽE DA UBEĐUJE GLASAČE: Zakon o referendumu brana da kampanja za izjašnjavanje o ustavnim izmenama bude aktivnija

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

25. 12. 2021. u 09:24

DO referenduma o ustavnim promenama u delu o pravosuđu ostalo je tri nedelje, a očekuje se da će se kampanja intenzivirati narednih dana. U medijima će biti emitovan spot u kome se narodu objašnjava o čemu se glasa, a pripremljena je sažeta pisana informacija koja će stići na adrese svih građana.

ДРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА УБЕЂУЈЕ ГЛАСАЧЕ: Закон о референдуму брана да кампања за изјашњавање о уставним изменама буде активнија

Foto I. Marinković

Uključili su se i predstavnici struke kako bi im objasnili zašto je važno da 16. januara izađu na birališta i podrže ustavne promene, a na sajtu Narodne skupštine nalazi se kompletan akt o izmeni najvišeg pravnog akta.

Branu da kampanja bude aktivnija predstavlja Zakon o referendumu koji zabranjuje državnim organima da učestvuju u ubeđivanju građana.

- To znači da predsednik, ministri, poslanici ne smeju sa svojih funkcija da agituju za promene Ustava. Dakle, prema zakonu, javni funkcioneri ne mogu u tom svojstvu, niti u situacijama u kojima se nalaze povodom vršenja javne funkcije, voditi referendumsku kampanju. To smeju da čine samo kao predstavnici stranaka - objašnjavaju za "Novosti" u Republičkoj izbornoj komisiji koja sprovodi referendum.

Podsećaju da u Zakonu piše da organizator referendumske kampanje ne može biti državni organ, organ autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, javna ustanova i javno preduzeće, privredno društvo i preduzetnik koji obavlja usluge od opšteg interesa, ustanova i privredno društvo sa učešćem državnog kapitala... Takođe, organizator referendumske kampanje može biti svako domaće pravno lice, dva ili više pravnih lica na osnovu zaključenog sporazuma, kao i grupa građana...

Ovu odredbu zakona počele su da "koriste" pojedine opozicione stranke koje referendumsku kampanju sprovode kao svojevrsnu uvertiru u izbore 3. aprila sledeće godine. Neki čak i povezuju ova dva izjašnjavanja, ubeđujući da je "ne" ustavnim promenama ujedno i "ne" aktuelnoj vlasti. A, deo tvrdi da ga ne treba ni sprovoditi u "jednostranačkoj skupštini".

Kampanju protiv ustavnih promena vode Zavetnici, Dveri, Dosta je bilo, Demokratska stranka Srbije... U Narodnoj stranci se i dalje vaga da li ga bojkotovati. Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac je poručio da svi treba da se fokusiraju na izbore, a ne da se razvodnjava pažnja i energija, što se upravo čini vođenjem referendumske kampanje.

Za to vreme iz tabora vlasti šalju poruke da su ustavne promene isključivo vezane za evropski put Srbije, upozoravaju da će proces biti usporen ukoliko se ne glasa - "da", i odbacuju tvrdnje pojedinih da izjašnjavanje ima bilo kakve veze sa odrebama u najvišem pravnom aktu oko Kosova i Metohije.

Inače, građani treba da se izjasne da li su za to da se smanji uloga parlamenta u izboru sudija i tužilaca. Skupština će sada, ukoliko novine prođu, birati po četiri istaknuta pravnika, koji će kasnije sa sudijama i tužiocima, birati nosioce pravosudnih funkcija.

PRAGA NEMA

KOLIKO god ljudi da izađe na referendum, on će biti uspešan i odluka će biti doneta na osnovu stava većine. Prag izlaznosti je ukinut nedavnim usvajanjem novog zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju