"AKCIJA U RAČKU JE PERFEKTNO IZVEDENA": Guri otkriva detalje o čuvenoj operaciji - To je jedan od njihovih najvećih poraza

Novosti online

15. 01. 2022. u 14:23

GORAN Radosavljević Guri, koji je bio komandant Operativno-potražnih grupa na Kosovu, izjavio je povodom 23 godina od sukoba u Račku, da Albanci nikada neće priznati da je tada perfektno izvedena akcija, koja je bila potpuno legitimna.

АКЦИЈА У РАЧКУ ЈЕ ПЕРФЕКТНО ИЗВЕДЕНА: Гури открива детаље о чувеној операцији - То је један од њихових највећих пораза

Foto: P. Mitić/Vikipedija

- To je bio jedan od najvećih njihovih poraza. Policija je legitimno sprovela akciju koja je bila pripremana danima, od izviđanja terena, prikupljanja obaveštenja ko se tu nalazi, koje su im snage. Saznali smo da u selu nema civila, svi su oni su otišli, jer su očekivali da ćemo mi sprovesti akciju, samo nisu znali kada - rekao je Radosavljević za Kosovo onlajn. 

Ispričao je da je srpska policija znala da se tu nalazi "ozloglašena porodica Mujota", koja je bila odgovorna za nekoliko terorističkih napada na policajce na putu od Uroševca prema Prizrenu, kod Dulja. 

Naveo je da je policija sprovela akciju na jedan neobičan način, jer je došla kroz "njihovu teritoriju", a oni su je očekivali direktno sa magistralnog puta Uroševac-Prizren. 

- Mi smo došli kroz njihovu teritoriju, sa strane sa koje nisu mogli da nas očekuju. Naravno, tu su likvidirani svi teroristi koji su bili, jedan deo se sigurno izvukao i otišao prema njihovom štabu u selu Petrovo. Tu im je bio glavni štab - naveo je Radosavljević govoreći o toj akciji. 

Prema njegovim rečima, srpski istražni organi su pokušali da izvrše uviđaj i došla je istražni sudija Danica Marinković. 

- Međutim, njima je u međuvremenu stiglo pojačanje iz tog sela Petrovo. Pucali su na ekipu za uviđaj, tako da nije bilo  moguće da se uviđaj izvrši. U toku noći došla je četa posebnih jedinica srpske policije iz Uroševca, koja je trebalo da obezbedi lice mesta da bi se sutradan izvršio uviđaj. Oni su se povukli u toku večeri, i u toku noći je Voker sa teroristima ušao, doneli su tela koja su bila ko zna gde likvidirana, i bacili su ih u čuvenu jarugu koju su posle prikazivali na televiziji. Drugi dan smo ponovo ušli u Račak i znali smo da su ih prebacili u džamiju. Došli smo do tela i odneli ih na sudsku medicinu u Prištini - ispričao je Radosavljević. 

Naveo je da je finski patolog Helena Ranta, pod pritiskom Vilijama Vokera, morala da potpiše da je u selu bio masakr. 

- Ona je to kasnije u svojoj knjizi demantovala i napisala da je to uradila pod pritiskom - dodao je Radosavljević.

Taj događaj je, kaže, iskorišćen kao povod za NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

- Tog drugog dana nam je poginuo jedan momak, Miro Mjekić. Imali smo dvojicu lakše ranjenih. Posle toga se u principu sve zna, došlo je do bombardovanje bez odluke Saveta bezbednosti UN - naveo je Radosavljević. 

Upitan o tome da Albanci i dalje ne dozvoljavaju Srbima da govore ono što je suprotno njihovom stavu o Račku, Radosavljević je rekao da će Albanci sigurno da nastave da tvrde to što tvrde o Račku, jer imaju podrsku Zapada, u prvom redu Amerikanca. 

- Čak su i selo Račak nazvali Vokerovo selo. Naravno, oni nikada neće priznati da je to bila perfektno izvedena akcija Operativno-poternih grupa - zaključio je Radosavljević. 

(Kosovo Online)

BONUS VIDEO: Ispovest Nikole - dečaka koga su pretukli Albanci, njegovog oca i predsednika opštine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije