MILANOVIĆ PRIŠTINI NUDI I ULAZNICU U NATO: Nakon otvorene ponude da lobira za lažnu državu U EU, predsednik Hrvatske otišao korak dalje

S. S. R.

24. 12. 2021. u 21:15

POSLE poruke da će lično da se založi da zemlje Evropske unije koje nisu priznale lažnu državu, to učine, hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je u petak, drugog dana boravka u Prištini, da bi "Kosovo primio i u NATO".

МИЛАНОВИЋ ПРИШТИНИ НУДИ И УЛАЗНИЦУ У НАТО: Након отворене понуде да лобира за лажну државу У ЕУ,  председник Хрватске отишао корак даље

Zoran Milanović i Vljosa Osmani / Foto EPA

- Situacija na Kosovu je stabilna, ali fragilna. Niko ne može da pređe granicu, a da ga ne vrate za pet minuta. Deo Kosova koji je pod kontrolom vlade je stabilan, ja bih njih primio u NATO - rekao je Milanović, koji je Badnji dan Božića po gregorijanskom kalendaru proveo sa pripadnicima Hrvatskih oružanih snaga u sastavu misije Kfora.

A, ljubav Zagreba i Prištine traje odavno. U Hrvatskoj je školovanje završilo 60 pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga. Iz Zagreba je najavljeno da će biti povećan kontingent hrvatskih vojnika u okviru misije Kfora, dok su iz Prištine više puta pominjali da Hrvatsku vide kao budućeg mentora koji će im pomoći na putu prema NATO.

U okviru Memoranduma o razumevanju, tzv. kosovski i hrvatski ministri odbrane dogovorili su se o primeni sporazuma u oblasti vojnih nabavki i vojnotehničkoj sferi. To podrazumeva dostavu zaštitno-balističke opreme - pancira, šlemova, kao i pešadijskog naoružanja: puške i pištolji, raketni i ručni bacači.

Hrvatska firma KROKO je još 2012. isporučila "Kosovskim bezbednosnim snagama" 3.500 odela. A, spekulisalo se i da bi tzv. kosovski vojnici mogli da nose i kacige firme "Šestan-Buš" i čizme koje proizvodi "Jelen".

Takozvano "bratstvo po oružju" Prištine i Zagreba manifestuje se i na terenu, kroz zajedničko učešće pripadnika "Kosovskih bezbednosnih snaga" i hrvatske vojske u vojnoj vežbi u organizaciji NATO i njihovih partnera.

Inače, Milanović je tokom boravka u Prištini obećao da će biti lobista za interese tzv. Kosova. Hrvatska vlast je i dosad pokušavala da ih progura u međunarodne institucije, ali bezuspešno. Kako su analitičari više puta govorili, uticaj Hrvatske u EU i drugim organizacijama je izuzetno mali i onda pokušavaju da ostvare kakav-takav uticaj na Zapadnom Balkanu.

VEŽE IH I ČEKU

ZNAČAJAN broj Albanaca sa tzv. Kosova učestvovao je u hrvatskim vojnim operacijama tokom rata devedesetih. Uostalom, Agim Čeku koji je i osnovao tzv. Kosovske bezbednosne snage ima čin general-pukovnika u hrvatskoj vojsci i nosilac je najviših državnih odlikovanja Hrvatska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024