INTERVJU Tijeri Marijani: Kosovo je srpsko i tačka!

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

21. 12. 2021. u 09:00

SVAKA prilika je dobra u Evropskom parlamentu da se osudi Srbija, poručuje Tijeri Marijani, francuski evroposlanik, predsednik stranke Narodna desnica, koji podržava Marin le Pen, u skupštinskim klupama u Briselu, i na predstojećim francuskim izborima.

ИНТЕРВЈУ Тијери Маријани: Косово је српско и тачка!

Tijeri Marijani / Foto Evropski parlament

On je na poslednjem zasedanju, na kojem su Hrvat Tonino Picula i Nemica Viola fon Kramon progurali rezoluciju prepunu kritika protiv naše države i vlasti, zdušno branio pozicije Beograda ukazujući na licemerje EU i Zapada uopšte:

- Srbija je omiljena tema u Evropskom parlamentu. Kao što je u štampi u maju omiljena tema gde otići na odmor, u junu kako izgubiti pet kilograma pre odlaska na plažu, a u decembru šta staviti na božićnu trpezu. Tema Srbije se isto tako redovno vraća u EP svaki put kad im se ukaže zgodna prilika za to. Na zasedanjima ima nekoliko takvih dežurnih tema, kao što su Rusija, Srbija, Kuba ili Venecuela. Uvek će se naći parlamentarne grupe koje su opsednute ovim zemljama. I najmanji incident je dobar za to. Ne ostavljaju prostor za odbranu. Nema moguće diskusije. Kao na koridi, čim se pojavi crvena zastavica, bik kreće u napad. Čim se nađe dosije u kome Srbija može da se dovede u pitanje, vladajuće grupacije u parlamentu navale, bez istinske istrage šta se krije iza toga.

* Kritikuju Srbiju zbog litijuma koji je u najvećoj količini namenjen upravo za automobilsko tržište EU?

- Kupićemo ono što kritikujemo. Evropa će biti jedan od najvećih kupaca, jer nam je litijum potreban. To još jednom pokazuje stepen hipokrizije koji vlada u EU.

* Dok EP kritikuje teško stanje s pravima radnika, EU istovremeno zagovara bespoštednu konkurenciju koja predstavlja njenu glavnu devizu?

- To je još jedan primer koji pokazuje da se nalazimo u totalnoj hipokriziji. U Srbiji se kritikuje ono što se ohrabruje u drugim zemljama. Da se sve ovo događa na Kosovu, bio bih siguran da bi evropski poslanici našli da je to sjajno, zbog razvoja privrede i otvaranja radnih mesta.

* Poslanici kritikuju Srbiju i zbog saradnje s Kinom, dok su patike poznatih marki u najskupljim prodavnicama na Jelisejskim poljima uglavnom kineske proizvodnje?

- To se zove politika dvostrukih standarda. Prema nekima smo zahtevni, dok pred drugima zatvaramo oči. Sledeće godine će se igrati Svetsko prvenstvo u fudbalu, gde će biti uprte kamere iz cele planete. I svi će uživati u predstavi, iako su uslovi rada radnika na gradnji stadiona u određenim trenucima bili izuzetno opasni. Govori se o više stotina umrlih. Ali, na to se niko ne obazire.

* EU se greje na ruski gas, ali ne voli Rusiju...

- Rusija je nezaobilazni akter na međunarodnoj sceni i treba da bude partner EU. Hladni rat je završen pre trideset godina. Ne razumem stalno raspoloženje neprijateljstva prema Rusiji. EU tu u potpunosti vodi politiku Vašingtona, između ostalog i zato što neke zemlje članice slepo prate politiku NATO.

* Šta je razlog tome?

- EU ne može da ima nezavisnu spoljnu politiku prema Rusiji od 2004, kada su primljene članice koje imaju dosta svežu i dramatičnu istoriju sa ruskim susedima. Francuska nema problem da ima dobre odnose s Rusijom, jer je poslednji kozak napustio Jelisejska polja 1815. Pratio sam, kao poslanik francuske skupštine, proces pridruživanja baltičkih zemalja. Sećam se da su njihovi političari kao glavni adut tada isticali želju ulaska u NATO. To čini da je, nažalost, politika EU prema Rusiji danas uvek neprijateljska i usaglašena sa Severnoatlantskom alijansom.

Foto Privatna arhiva

* U Francuskoj postoje dva jaka nacionalna krila, na čijem čelu su Marin le Pen i Erik Zemur, koji zajedno imaju veliki broj pristalica. Mogu li da ostvare uspeh na izborima?

- Ostaje četiri meseca do glasanja. Ako nastave odvojeno, rizikuju da oboje budu eliminisani u prvom krugu. Paradoks je da nacionalna desnica nikada nije bila tako jaka, i nikada u poslednje vreme nije bila toliko u situaciji da rizikuje plasman u drugi krug.

* Ako bi nacionalne snage pobedile na izborima, da li bi Srbija mogla da očekuje da Francuska povuče jednostrano priznatu nezavisnost Kosova?

- Danas Francuska tu nezavisnost, nažalost, priznaje. Marin le Pen je uvek govorila da Kosovo za nju nije država. Uvek je bila jasna po tom pitanju. Kosovo je srpsko. I tačka.

DOLAZIM U BANjALUKU

- VEŠTAČKE konstrukcije koje je nametnuo NATO danas su na rubu katastrofe. To najbolje vidimo u Bosni i Hercegovini. Ne znam kako će to da se reši. Početkom januara posetiću Banjaluku. Želim da se na licu mesta uverim u razvoj situacije. To pokazuje da na Balkanu, kao i drugde, cement predstavlja istorija nacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista