SERIJA VOĐENJA KROZ LEGAT RUŽICE SOKIĆ: Udruženje Adligat obeležava rođenje i smrt čuvene glumice (FOTO)

V.C.S.

15. 12. 2021. u 14:13

POVODOM godišnjice rođenja poznate glumice Ružice Sokić, 14. decembra uveče je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" organizovano posebno vođenje u Domu legata. Serija sličnih vođenja biće organizovana do 19. decembra, dana kada je slavna glumica preminula 2013. godine.

СЕРИЈА ВОЂЕЊА КРОЗ ЛЕГАТ РУЖИЦЕ СОКИЋ: Удружење Адлигат обележава рођење и смрт чувене глумице (ФОТО)

Udruženje Adligat

Fondacija Ružice Sokić podseća javnost na jednu od naših najplodnijih glumica, koja je ostvarila više od 430 uloga (97 u pozorištu, 51 na filmu, 57 u TV serijama, 28 televizijskih uloga i 199 radio uloga). Pre tačno godinu dana otvoren je njen legat u Udruženju Adligat, kada je preuzeta sva pozorišna i druga arhivska građa, veliki broj nagrada, deo biblioteke, kao i deo porodičnog nameštaja. Filmska građa sa nagradama i ličnim predmetima nalazi se u Jugoslovenskoj kinoteci, u njenom legatu, otvorenom u novembru 2015.

Ružica Sokić je glumačku slavu svoje zemlje prenosila u više evropskih glavnih gradova, u Rusiji (Moskva, Petrograd), SAD (Njujork, Los Anđeles, Ridžvud, Paterson), Meksiku, Širasu, Persepolisu... Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, naročito u savremenom repertoaru domaćih dramatičara i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije. Ogledala se i kao pisac, pa je njena knjiga "Strast za letenjem", iz 2010. godine, u izdanju Lagune, doživela više izdanja.
Fondacija je 2015. godine ustanovila Godišnju nagradu "Ružica Sokić", koja se dodeljuje mladim perspektivnim dramskim umetnicima. Ona se dodeljuje na Dan fondacije, 14. decembra, odnosno tokom Omaža posvećenog Ružici Sokić. Do sada je dodeljeno pet nagrada, međutim, 2020. i ove 2021. godine, pandemija je osujetila organizovanje svečanosti.
Udruženje Adligat i Fondacija Ružice Sokić potpisali su prošle godine protokol o saradnji, tako da će u budućnosti zajedno čuvati sećanje na lik i delo slavne glumice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)