TUŽILAC DISKTRIKTA VAŠINGTON: Optužnica protiv Ponosnih dečaka i Čuvara zakletve zbog nereda

Tanjug

14. 12. 2021. u 19:57

DRŽAVNI tužilac američkog Distrikta Kolumbija Karl Rasin najavio je danas tužbu protiv ekstremističkih desničarskih grupa “Ponosni dečaci” i “Čuvari zakletve” zbog smrtonosnih nereda 6. januara na američkom Kapitolu.

ТУЖИЛАЦ ДИСКТРИКТА ВАШИНГТОН: Оптужница против Поносних дечака и Чувара заклетве због нереда

Foto: EPA

Rasin je rekao novinarima da su optuženi naneli fizičku i finansijsku štetu Vašingtonu i njegovim stanovnicima, dodajući da će grad tražiti "oštre" finansijske kazne protiv optuženih organizacija, prenosi Rojters.

Kako se navodi, tužba ima za cilj da nadoknadi troškove angažovanja stotina gradskih policajaca da brane Kapitol od napada, kao i troškove lečenja i plaćenog odsustva koji su nastali nakon toga.

Tužilac takođe podnosi tužbu za fizički napad i telesne povrede protiv dve organizacije, zajedno sa još 30 imenovanih i 50 neimenovanih osoba za koje se navodi da su umešani u napad na Kapitol.

Deo pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa upao je u zgradu Kongresa 6. januara u nameri da spreči potvrdu izborne pobede aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Neposredno uoči incidenata Tramp je u govoru tokom okupljanja njegovih sledbenika kod spomenika Džoržu Vašingtonu 6. januara, isticao da su izbore obeležile malverzacije i da je potrebno da odu do Kapitola i žestokom borbom spreče navodnu izbornu krađu.

U neredima na Kapitol hilu učestvovali su uz tvrdokorne pristalice Donalda Trampa ekstremisti iz raznih delova SAD, poput pristalica teorije zavere "Kjuanon", rasističke grupe"Ponosni" dečaci, pripadnici raznih milicija, pristalice teorije o superiornosti belaca i drugi, utvrdili su američki nadležni organi.

BONUS VIDEO: PANIKA U AMERICI - Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024