KO JE NOVI KOMANDANT KBS? Baškim Jašari - "kriminalac spreman da uradi sve što može protiv srpskog naroda"

Tanjug

30. 11. 2021. u 13:40

NOVOIMENOVANI komandant Kosovskih bezbednosnih snaga Baškim Jašari je blizak rođak osnivača OVK Adema Jašarija, dok predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun kaže da je u njemu „Priština našla osobu koja je spremna da uradi sve što može protiv srpskog naroda“.

КО ЈЕ НОВИ КОМАНДАНТ КБС? Башким Јашари - криминалац спреман да уради све што може против српског народа

Foto AP

Baškim Jašari je sin Rifata Jašarija, brata Adema Jašarija, osnivača OVK, koji je i pre početka sukoba na Kosovu predvodio grupu koja je izvodila napade na bezbednosne snage Srbije.

On će na mestu komandanta KBS naslediti Rahmana Ramu koji je danas i zvanično podneo ostavku. Mediji su nedavno preneli da je procedura za Raminu smenu pokrenuta pre dva meseca, nakon sukoba sa ministrom odbrane lažne države Armendom Mehajem.

Do nesuglasica je, prema tim navodima, došlo 18. septembra, dve noći pre akcije kosovske policije na severu Kosova, kada je Mehaj tada navodno naredio komandi KBS da ofarba četiri američka vojna oklopna vozila M117ASV u plavo, sa obrazloženjem da će biti korišćena kao podrška policijskoj akciji na severu Kosova, ali je Rama to odbio.


Podsećanja radi, shodno dogovoru između Prištine i Kfora iz 2013. godine, za ulazak pripadnika KBS na sever Kosova neophodna je dozvola komandanta Kfora. Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je očigledno da Priština promenama na čelu Kosovskih bezbednosnih snaga želi da upotrebi KBS za jednostrane nasilne akcije na severu Kosova.

Povodom imenovanja novog komandata KBS, umesto Rahmana Rame koji je podneo ostavku na to mesto, Drecun kaže da su našli osobu koja je spremna da uradi sve.

- U Baškimu Jašariju su pronašli osobu, kriminalca koji će biti spreman da uradi sve što može protiv srpskog naroda i da iskoristi maksimalno kapacitete KBS da dovrši entičko čišćenje Srba i kao takav predstavlja rizik po bezbednost i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji - ističe Drecun.

 

Foto: Tanjug

Povodom pisanja albanskih medija da je Rama odbio da pošalje vozila KBS na sever kao podršku policijskoj akciji, Drecun je za "Kosovo onlajn" rekao da su očigledno tražili nekog ko bi bio spreman da u narednom periodu upotrebi opremu, naoružanje, vozila i ljudstvo iz KBS za neke nove akcije na severu Kosova.

- Tu je postojao plan, sudeći po pisanju medija, da se upotrebe i neka vozila iz sastava KBS za policijsku akciju na severu, što nije dozvoljeno na osnovu sporazuma koji je Beograd postigao sa NATO-om i koji podrazumeva da bez prethodne saglasnosti Kfora KBS ne može da boravi na severu - rekao je Drecun.

Naveo je da je posle toga usledilo upozorenje ambasade SAD da tehnika i oprema koju doniraju SAD ne može da se koristi u drugim formacijama bez američkog odobrenja.

Drecun je rekao da je novi komandant KBS već bio predmet interesovanja i Kfora i Unmika i nalazi se u „Beloj knjizi“ organizovanog kriminala koju je Kfor objavio za svoje interne potrebe.

- Može se pretpostaviti da će Baškim Jašari biti spreman da izvršava i takve naloge, da bez odobrenja komandata Kfora upotrebi opremu ili ljudstvo KBS za akcije na severu - rekao je Drecun.

Za Baškima Jašarija je naveo i da je pripadnik jednog od najjačih kriminalnih klanova na Kosovu.

- To je klan Jašari, čiji je vođa Rifat Jašari. Baškim Jašari je kao brigadni general kosovskog zaštitnog korupusa bio identifikovan kao kriminalac koji je uključen u šverc droge i oružja, u organizovanje prostitucije, iznude i reketiranja, u čemu je aktivno sarađivao i sarađuje sa dreničkom kriminalnom grupom Hašima Tačija - tvrdi Drecun.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!