VUČIĆ DANAS SA PUTINOM: Glavna tema - cena gasa i najvažnija pitanja za Srbiju

Tanjug

25. 11. 2021. u 07:38

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Najpre je planiran tet-a-tet sastanak dvojice predsednika oko 13 sati po lokalnom vremenu, a zatim je predviđen ručak, potvrđeno je iz Predsedništva.

ВУЧИЋ ДАНАС СА ПУТИНОМ: Главна тема - цена гаса и најважнија питања за Србију

Foto Predsedništvo Srbije

Da je reč o izuzetno važnom susretu za Srbiju, predsednik Vučić naglasio je više puta, ističući kao najvažniju temu razgovora budući dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa, ne krijući da će moliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta, jer od nje zavisi i dalji privredni razvoj Srbije.

- To je pitanje za celu našu zemlju, jer nam od toga zavisi dolazak investitora, da li ćemo imati struju i rezerve - rekao je Vučić uoči odlaska u Rusiju.

Susret u Sočiju, 19. po redu zvanični sastanak dvojice predsednika, dolazi u trenutku brojnih izazova koji su pred Srbijom - pojačanih pritisaka sa zapada "upakovanih" u kritike o vladavini prava, položaju medija, stanju ekologije, te ćutanja međunarodne zajednice na poteze Prištine, ali i komplikovanja situacije u regionu.

Vučić je sam najavio da su to pitanja od ključnog značaja o kojima će razgovarati sa ruskim predsednikom, kojeg će, kako je rekao, obavestiti i o svemu što se dešava u razgovorima o Kosovu i Metohiji, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

- Za nas su interesantna pitanja iz regiona, ali sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kako mala zemlja da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese - rekao je Vučić.

Ta pitanja i Kremlj vidi kao centralna u razgovoru dvojice lidera. Juče je, naime, i portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Putin u Sočiju razgovarati sa Vučićem o "saradnji dve zemlje na obostranu korist", što će, kako je ocenio, biti "veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem Rusije". Vučić je najavio da će nakon razgovora sa Putinom srpsku javnost moći da obavesti o svim novim dogovorima na polju ekonomije i u drugim oblastima.

BONUS VIDEO: 

SPREMNO DOČEKUJEMO BUDUĆNOST: Obraćanje predsednika Vučića na početku radova Novi Sad-Kelebija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)