AMERIČKI U-2 IZNAD CRNOG MORA? Špijunira rusku vojsku u basenu Crnog Mora

P.Z.S. /sputnjik internešnel

14. 11. 2021. u 15:00

VAZDUŠNO-kosmičke snage Rusije su u subotu otkrile dramatičan porast izviđačkih letova NATO-a u blizini ruskih pomorskih granica u Crnom moru, a Ministarstvo odbrane upozorilo je da aktivnosti bloka predstavljaju „pretnju regionalnoj bezbednosti i strateškoj stabilnosti“.

АМЕРИЧКИ У-2 ИЗНАД ЦРНОГ МОРА? Шпијунира руску војску у басену Црног Мора

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Špijunski avion američkog vazduhoplovstva Lokid U-2S Dregon Lejdi koji je poleteo iz vazdušne baze Akrotiri na Kipru proveo je oko pet sati iznad ukrajinskog i međunarodnog vazdušnog prostora u Crnom moru pokušavajući da nadgleda ruske vojne aktivnosti, saopštio je Militari Observer, koji prati globalne vojne operacije i sukobe.

Ruska vojska nije komentarisala te informacije.

Ranije je Ministarstvo odbrane navelo da je ukupno šest izviđačkih aviona NATO-a primećeno u crnomorskom regionu tokom 24 sata. Rečeno je da su avioni otkriveni i praćeni tokom svih letova od strane radarskih sistema ruskih snaga protivvazdušne odbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin požalio se u subotu da SAD i njihovi saveznici iz NATO-a izvode neplanirane vežbe u vodama Crnog mora, koncentrišući „ne samo moćnu grupu brodova... već i avijaciju, [i] stratešku avijaciju“.

Foto: Printskrin

-Moram reći da je i naše Ministarstvo odbrane predložilo održavanje sopstvenih neplaniranih vežbi na istom području. Ali verujem da to nije primereno i nema potrebe za dodatnom eskalacijom tamošnje situacije, naglasio je Putin.

Kremlj je u četvrtak okarakterisao aktivnosti NATO-a u Crnom moru kao „destabilizujuće“, „opasne“ i „provokativne“, rekavši da je Putin preneo svoju zabrinutost po tom pitanju odlazećoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Foto: printskrin

Takođe u četvrtak, mlaznjak Su-30 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga bio je poslat da presretne britanski izviđački avion RC-135 dok je pokušavao da se približi vodama Krima. Dan ranije, ruska vojska je otkrila avion za izviđanje i koordinaciju napada E-8C američkog vazduhoplovstva iznad Crnog mora, rekavši da je došao na 35 km od ruske granice.

SAD, Rumunija, Turska i Ukrajina počele su ove nedelje vežbe u Crnom moru nakon što su u telo ušli amfibijski komandni brod USS Mount Vhitnei – vodeći brod Šeste flote SAD i USS Porter, razarač navođenih raketa klase Arlei Burke. vode prošle nedelje.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest